Catalunya i Mallorca donen l'últim adéu a Porcel recordant la seva obra i els seus orígens


  • Comparteix:

Moment del funeral a Andratx, Mallorca

Moment del funeral a Andratx, Mallorca

El món cultural, social i polític s'ha acomiadat de l'escriptor i periodista Baltasar Porcel a Andratx, la ciutat mallorquina on va néixer. Un acte civil, seguit d'un ofici religiós al cementiri, han servit per donar l'últim adéu al literat, que després d'anys residint a Valldoreix ha tornat a la seva ciutat natal. La seva obra ha estat la gran protagonista d'aquest acte simbòlic, que ha aplegat aquest dissabte més de 300 persones. Una enviada especial de Cugat.cat ha seguit l'acte a Andratx. Mira aquest vídeo aquí.



L'escriptor resident a Valldoreix havia comunicat al seu entorn com volia que fós aquest dia i, fins i tot, havia indicat les cançons i fragments dels llibres que desitjava que s'hi escoltessin. L'acte, de caràcter laic, ha recorregut la trajectòria literària i periodística de l'escriptor. Un cop al cementiri s'ha celebrat un petit ofici religiós. Personatges com l'escriptor i filòleg Gabriel Ensenyat, i periodistes com Sergi Vila-Sanjuan i Antoni Planes han intervingut en la lectura de textos. El Cant de la Sibil·la i la cançó de 'Sa Ximbomba' han servit per donar l'últim adéu a Porcel, que se l'ha tingut present en tot moment amb un retrat de la seva persona al capdamunt d'una senyera.

La batlessa de la població mallorquina d'Andratx, Isabel Alemany, ha volgut acomiadar amb aquestes paraules Baltasar Porcel.

Isabel Alemany

Acomiadem un veí interessat per la vida quotidiana del seu poble. En Baltasar ha passat a la història però no ha mort, viurà entre nosaltres mitjançant les seves obres.


L'alcalde, Lluís Recoder, ha viatjat fins a Andratx per representar la ciutat que el va acollir durant bona part de la seva vida. Recoder ha destacat l'arrelament de l'escriptor a la nostra ciutat, que també retrà homenatge a Porcel. Són declaracions recollides al poble mallorquí d'Andratx per l'enviada especial de Cugat.cat.

Lluís Recoder

Expresso la meva admiració a Porcel. És una persona que estimava el nostre poble. Ara som a Andratx, on ell va néixer, on tenia les seves arrels.


La cerimònia també ha comptat amb l'assistència de diverses figures intel·lectuals de les Balears i Catalunya, com Sebastià Alzamora i Emili Rosales. Així com d'una àmplia representació política, inclòs el president de les Illes Balears, Francesc Antich; l'expresident de la Generalitat, Jordi Pujol, i el conseller de Cultura, Joan Manuel Tresseras.

L'expresident de la Generalitat, Jordi Pujol, ha destacat la singular personalitat de Porcel, amb qui mantenia una bona amistat.

Jordi Pujol

Era un home amb una personalitat molt pròpia, molt forta i molt independent. Considero que vaig tenir amb ell una bona amistat.


De la seva banda, el conseller de Cultura i Mitjans de Comunicació, Joan Manuel Tresserras, ha subratllat l'àmplia trajectòria professional de l'escriptor.

Joan Manuel Tresserras

És una figura absolutament rellevant que a més ha gaudit d'una dilatada trajectòria encara que ha mort molt jove. Durant 50 anys no ha deixat de tenir èxit i això el fa una figura singular.


Aquesta trajectòria, reconeguda en vida amb nombrosos premis i també ara que ja no hi és, ha estat l'eix conductor de l'acte de comiat, tal com havia demanat el propi autor. Les seves obres han pres veu de la mà dels amics i familiars que han complert així els desitjos d'una de les figures més destacades de la cultura catalana.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.