Es compleixen 15 anys dels incendis que van arrasar la Floresta i les Planes


Temes relacionats

Les ventades marquen la campanya de prevenció d'incendis d'aquest estiu (10/jun/09)

Avui fa 10 anys dels devastadors incendis que van cremar La Floresta i Les Planes, l'any 1994 (11/ago/04)

Es compleixen 10 anys dels devastadors incendis de La Floresta i Les Planes ( 2/ago/04)

FECSA, exculpada de l'incendi de La Floresta de l'any 94 (21/set/02)

Demanen un any de presó pels pressumptes responsables de l'incendi de 1994 a Collserola ( 5/set/02)


  • Comparteix:

Les flames van devastar 135 hectàrees forestals

Les flames van devastar 135 hectàrees forestals

Aquest dimarts ha fet 15 anys dels incendis que van cremar 135 hectàrees de bosc a la Floresta i les Planes i van provocar dos ferits l'any 1994. El foc va afectar 70 vivendes del terme municipal de la nostra ciutat que van haver de ser evacuades. Els testimonis recorden amb horror la catàstrofe i demanen conscienciació ciutadana en un estiu marcat per la calor i les restes de la ventada.

L'11 d'agost de 1994 les flames van aixecar bona part de Collserola en el desastre ecològic més important de la història a la zona. L'avanç dels incendis a la Floresta i les Planes va ser fulgurant i les flames van afectar sobretot el pi blanc però a la zona del bosc Gran també van cremar molts dels escassos roures i alzines de Collserola.

Les pèrdues materials van sumar sis habitatges, un taller de ceràmica, un magatzem de material de construcció i un altre de begudes, i 12 vehicles. La intervenció dels mitjans aeris va ser determinant en la ràpida extinció del foc.

Un dels testimonis directes de l'incendi i veí de la Floresta, Eduard Jener, explica la imatge més impactant del moment.

Eduard Jener

La imatge més potent és un helicòpter deixant caure tota la càrrega d'aigua a sobre d'un dipòsit de propà.


L'incendi de la nostra ciutat va coincidir amb dos focus més, tots al voltant de Barcelona. Conjuntament, els tres focs van cremar la serralada Litoral des de Collserola fins a Alella. En l'extinció dels incendis hi van participar el parc de Bombers de Barcelona en la seva totalitat, tres camions d'altres parcs de Bombers, dos hidroavions i quatre helicòpters.

Jordi Reixach també era veí del districte al 1994 i recorda amb horror les flames i la dificultat que va comportar per als Bombers apagar-les.

Jordi Reixach

Ho vam viure d'una manera horrosa. Els Bombers estaven rebentats i les preses d'aigua estaven obsoletes.


L'any 2006, l'Audiència de Barcelona va absoldre dos responsables de Fecsa al Vallès Occidental que van ser acusats de provocar l'incendi. Les acusacions mantenien que el foc havia començat en una part de la línia elèctrica que no estava en bon estat de conservació. El ministeri fiscal i els afectats van acusar el cap de manteniment de la línia elèctrica la data de l'incendi i el gerent de Fecsa a la zona del Vallès, i van demanar una pena d'un any de presó i indemnitzacions milionàries. El tribunal de l'Audiència de Barcelona va exculpar els dos homes perquè no s'havia pogut demostrar que la causa de l'incendi fos un curtcircuit a la línia elèctrica pel desgast del cablejat. La sentència també recollia la hipòtesi que el foc comencés per un cigarret llançat per un conductor que circulava per l'autopista de Manresa en direcció a Barcelona.

L'alcalde de l'època, Joan Aymerich, ha explicat a Cugat.cat que la gestió de la jornada des de l'Ajuntament va ser molt complicada. Finalment, però, es va poder donar allotjament i servei a les persones afectades i al final del dia Aymerich va poder visitar la zona de l'incendi. L'exalcalde recorda la dificultat a l'hora d'apagar el foc a causa dels múltiples incendis que hi havia propagats per Catalunya.

Joan Aymerich

En aquells moments va ser complicat perquè s'estava cremant també el Montseny. Van ser uns dies que no oblidaré mai.


Per no repetir un incendi com el de fa 15 anys, l'Ajuntament ha presentat una campanya de prevenció d'incendis amb la mirada posada a les restes de la ventada que encara hi ha als boscos de Collserola. El treballs de manteniment de les franges de protecció, sobretot a la Floresta i a altres punts dels districtes, i la reducció de l'excés de combustible del bosc estan marcant les tasques del consistori per intentar igualar la campanya d'incendis de l'any passat, la millor dels últims 16 anys.

L'alcalde, Lluís Recoder, demanava a principis d'aquesta campanya conscienciació ciutadana.

Lluís Recoder

Hem de pensar que aquest any les ventades fan que haguem d'estar en màxima alerta d'incendis.


Aquests treballs del consistori es complementen amb els que duen a terme el Consorci del Parc de Collserola i la Generalitat. A més, la campanya es completa amb els dispositius de vigilància: les torres de guaita del parc, Protecció Civil, Policia local i l'ADF, així com una dotació de Bombers especial que se situa a la carretera de la Rabassada, al Parc d'Estiu de Can Ribes.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.