Prop d'un miler de santcugatencs resideixen de forma estable a l'estranger

Hi ha santcugatencs als cinc continents del món

Societat

Publicat el 18/ago/09 per Miquel Herrada

Sant Cugat té 934 ciutadans que viuen de forma estable en països estrangers, segons les últimes dades de l'Institut d'Estadística de Catalunya (Idescat). Hi ha santcugatencs a tots els continents del món, però la majoria es concentra als Estats Units -on hi ha 129 santcugatencs- i a França -on n'hi ha 95-. La majoria són adults joves, d'entre 35 i 39 anys.

Després de França, els principals països d'acollida dels santcugatencs al continent europeu són Alemanya (79), Andorra (71), el Regne Unit (72), Suïssa (56) i Bèlgica (46). En total, hi ha 381 santcugatencs residint a països de la Unió Europea i 137 més en altres estats d'Europa.

A Amèrica, on hi ha 342 santcugatencs, els principals països d'acollida a banda dels Estats Units són l'Argentina (68), Brasil (24), Veneçuela (21), i Xile (19), entre d'altres països. També hi ha ciutadans empadronats a la nostra ciutat que resideixen a la República Dominicana (12) i Cuba (5). L'Àfrica, amb 16 santcugatencs, Àsia, amb 15, i Oceania, amb 15 -tots ells a Austràlia- completen el mapa dels llocs de residència dels santcugatencs al món.

Per edats, la majoria de santcugatencs residents a l'estranger són adults joves que tenen entre 35 i 39 anys. També hi ha un nombre destacable de santcugatencs que viuen fora -un total de 232- que tenen menys de 14 anys. Per sexes, guanyen les dones (473) per sobre dels homes (461).

Una quarta part dels santcugatencs que resideixen a l'estranger (233) són persones nascudes fora i que han tornat a residir al seu país d'origen després d'empadronar-se a la nostra ciutat. Aquest grup és majoritari en el cas dels santcugatencs nascuts a l'Amèrica del Sud.

Les dades de l'Idescat, corresponents al padró tancat a 1 de gener del 2009, tenen en compte les persones registrades a les oficines consulars que encara estan empadronades a Sant Cugat. L'Idescat només comptabilitza els països on hi resideixen més de 500 catalans.