El Síndic demana a la Generalitat que justifiqui els 35 euros que cobrarà per la T-12

Rafael Ribó, Síndic de Greuges de Catalunya.

Societat

Publicat el 27/ago/09 per Redacció

El Síndic de Greuges ha obert una actuació d'ofici per reclamar al govern que justifiqui els 35 euros anuals que cobrarà per la nova targeta T-12, que permetrà als nens d'entre 4 i 12 anys viatjar en el transport integrat a partir del 14 de setembre. El Síndic ha proposat a l'administració que s'incloguin descomptes per a famílies nombroses i es busqui un sistema alternatiu al DNI per identificar el menor, ja que molts nens encara no tenen el carnet. A Sant Cugat, les línies municipals d'autobús seran totalment gratuïtes per als menors de 12 anys.

Segons la Generalitat, els transports integrats d'una zona seran gratuïts a partir del 14 de setembre per als infants de 4 a 12 anys, ja que els 35 euros corresponen al cost d'emissió de la T-12, que tindrà una validesa de 16 mesos. El Síndic de Greuges, però, vol que es justifiqui que aquest import és realment el cost de la targeta i per això ha obert una actuació d'ofici. La Generalitat també haurà d'explicar els motius pels quals ha imposat aquesta taxa.

D'altra banda, el Síndic ha proposat a les administracions que tramitaran el títol de transport que estudiïn aplicar descomptes per a les famílies nombroses. El govern ja estableix descomptes de fins el 50% als membres de famílies nombroses en les targetes integrades personalitzades T-Mes, T-Trimestre i T-Jove, així com el bitllet senzill. L'executiu, en canvi, no es planteja aquesta bonificació en el cas de la T-12 amb l'argument que els 35 euros que es pagaran corresponen a la tramitació del títol i, per tant, el preu ha de ser igual per a tots.

Un altre aspecte que preocupa al Síndic és que per tramitar la T-12 els nens hauran de presentar el DNI, quan aquest document no és obligatori fins als 14 anys. Per això, i per evitar sobrecarregar els registres, recomana buscar documents alternatius per facilitar la identificació dels menors.

Es preveu que uns 440.000 nens faran servir la T-12 en algun dels municipis que tenen sistema tarifari integrat. A Sant Cugat, els transports urbans municipals seran totalment gratuïts a partir d'aquest curs per als menors de 12 anys.