85 santcugatencs, homenatjats per haver patit represàlies franquistes


  • Comparteix:

Moment de l'homenatge

Moment de l'homenatge

Una vuitantena de santcugatencs han rebut aquest dilluns al vespre un diploma i una indemnització de la Generalitat per les represàlies que van patir durant el franquisme. El reconeixement simbòlic, que ha tingut lloc al Vapor Universitari de Terrassa, ha condemnat la pèrdua de llibertats de més de 1.700 vallesans durant la dictadura. L'acte ha comptat amb la presència de l'alcalde de Terrassa, Pere Navarro, del conseller d'Interior, Relacions Institucionals i Participació, Joan Saura, i de l'historiador Enric Cama.

Des de l'any 2000, la Generalitat està indemnitzant econòmicament aquelles persones que van patir represàlies franquistes. L'homenatge honorífic a la comarca del Vallès ha arribat aquest dilluns amb un acte a Terrassa en el qual s'ha entregat a les víctimes un diploma que els distingeix com un 'exemple de generositat, dignitat, coratge i amor a la llibertat, a la democràcia i a Catalunya per a les generacions posteriors'.

En Carles Quingles, de 68 anys i resident a Sant Cugat, és una d'aquestes víctimes de la dictadura homenatjades. Amb 24 anys, en Carles va ser un dels més de cent detinguts per la creació d'un sindicat democràtic universitari al convent de Sarrià. Als anys 70 va participar a les comissions de barri i a l'Assemblea de Catalunya, fet que li va comportar l'entrada a la presó Model. Més tard, va patir desorbitades 'administratives', és a dir, multes que els republicans no pagaven per una 'qüestió de principis' i per les quals també va ingressar fins a dos mesos a presó.

Per aquestes i altres represàlies, Carles Quingles es mostra satisfet amb el reconeixement de la Generalitat però critica que no s'hagi indemnitzat prou la generació dels anys 20 que va ser la que va patir les conseqüències més dures del franquisme.

Carles Quingles

Em sembla positiu però potser no s'ha fet prou justícia amb les víctimes dels anys 40 i 50.





Dels 85 santcugatencs que van patir represàlies durant el franquisme, 22 van estar en camps de concentració, 10 en batallons de treballadors i 30 en presons. Els 23 restants van patir penes de presó i van estar en batallons de treballadors o camps de concentració, és a dir, que van patir més d'una represàlia.

L'acte commemoratiu a Terrassa, que ha aplegat una seixantena de persones, s'emmarca en el programa de la Generalitat de celebrar 25 homenatges en diversos municipis catalans per restituir la consciència de la població i retre homenatge als represaliats del franquisme.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.