El sector mediàtic és causa i solució de conflictes, segons la Unipau

Societat

Publicat el 20/mar/10 per Cristina Solias

Internet, l'educació i la regulació del mercat són algunes de les vies per a un tractament mediàtic més just i menys dependent del poder. Aquestes són les conclusions amb què han coincidit els ponents del 7è seminari d'hivern de la Universitat Internacional de la Pau (Unipau), que enguany ha analitzat el tractament de la informació que fan els mitjans i el panorama mediàtic actual davant els conflictes. Una quarantena de persones han seguit la jornada que s'ha celebrat aquest dissabte al Centre Borja i que ha comptat amb els professors de la UAB Nicolás Lorite, Pere Oriol Costa i José Manuel Pérez Tornero i amb el periodista i historiador Antoni Castel com a conferenciants.

El seminari 'Comunicació, pau i conflicte' ha debatut la influència dels mitjans de comunicació en la societat i la seva contribució en el camí cap a la pau.

Tot i que les tres ponències han tingut una visió crítica amb la feina dels mitjans de comunicació, el membre de la Unipau José María Percebal ha destacat el valor de la figura del periodista per la seva responsabilitat dins la societat.

José María Percebal

Els periodistes no són culpables de la situació i la degradació dels medis. Ara bé, tenen una responsabilitat.

Your browser doesn’t support HTML5 audio



'Discurs i poder', 'Comunicació i conflictes: dimensió ètica, ideologia i interessos' i 'Comunicació política i educació per a la pau' són els ítems de les tres ponències que ha emmarcat el seminari.

El conferenciant Nicolás Lorite ha subratllat la dualitat que pateix la informació actual, ja que d'una banda, ha guanyat en qualitat, però també és més sensacionalista. Davant d'aquest panorama, el periodista Antoni Castel ha apostat per formar l'audiència en valors honestos perquè ella mateixa demandi una informació més rigorosa i contrastada. Finalment, els catedràtics Oriol Costa i Pérez Tornero han proposat la consolidació d'Internet, la regulació del pluralisme de mitjans i una actitud independent davant les fonts de poder com a eixos centrals per millorar la situació del sector.

Els quatre ponents han exposat en declaracions a Cugat.cat quins creuen que són els principals problemes dels mitjans de comunicació per ser causa de conflictes i no solució.

Ponents

Cal destriar la informació. / El mitjà és cada vegada més sensacionalista. / La batalla política no és el paper dels mitjans. / Cal afavorir la participació ciutadana.

Your browser doesn’t support HTML5 audio



Una quarantena de persones han assistit a la jornada, de la qual han fet un balanç positiu perquè han après, han tingut un espai de reflexió i han extret conclusions que els situen en una visió més crítica en aquesta temàtica.