L'Arxiu Nacional de Catalunya rep el llegat d'un exiliat republicà al Regne Unit


  • Comparteix:

Jordi Roca, a l'esquerra, i el director de l'ANC, Josep Maria Sans i Travé

Jordi Roca, a l'esquerra, i el director de l'ANC, Josep Maria Sans i Travé

L'Arxiu Nacional de Catalunya (ANC), ubicat a Sant Cugat, ha rebut aquest dijous el llegat de Josep Domingo, un ciutadà català exiliat al Regne Unit després de la Guerra Civil. Es tracta d'un conjunt de 25 unitats documentals corresponents a llibres d'anotacions del Casal Català de Londres, i que Domingo va conservar al llarg de la seva vida. Entre els lligalls també hi ha documents de la comissió de refugiats al Regne Unit de la CNT, propaganda antifranquista i diaris.

Els lligalls contenen principalment llibres referents a la comptabilitat i a les dades dels socis del Casal Català de Londres que Josep Domingo va decidir conservar, i on entre d'altres hi figuren els noms de Josep Trueta, Carles Pi i Sunyer o Joan Baptista i Roca. La recuperació dels documents ha estat possible gràcies a la cessió d'un ciutadà britànic, Pere Domingo, fill del desaparegut Josep Domingo, que va decidir donar-los a la delegació catalana, aportant dades sobre l'exili republicà i la informació referent als temps de postguerra al Regne Unit.

El Director General de Patrimoni Cultural de la Generalitat, Jordi Roca, ha explicat la importància dels documents.

Jordi Roca

És un exemple més de la nostra voluntat de reconèixer la tasca dels patriotes que es van haver d'exiliar.


Entre els lligalls hi ha un exemplar de la revista 'Senyera' que commemora el cinquè aniversari de l'afusellament del President de la Generalitat, Lluís Companys, al castell de Montjuïc.

Els documents se sotmetran a un procés per elaborar-ne un inventari i posteriorment es posaran a disposició dels investigadors i es digitalitzaran per facilitar-ne la seva consulta.




  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.