Samaranch, clau en la creació de l'Entitat Menor de Valldoreix durant el franquisme


  • Comparteix:

Samaranch ha mort aquest dimecres

Samaranch ha mort aquest dimecres

Joan Antoni Samaranch va jugar un paper important en la creació d'una administració local a Valldoreix, segons l'historiador santcugatenc Jordi Casas. L'investigador considera probable que el fet que Samaranch ocupés un càrrec destacat dins les autoritats franquistes de Barcelona afavorís la constitució, el 1958, de l'Entitat Local Menor, que no s'ajustava a la legislació vigent. La família del recentment desaparegut promotor de les Olimpíades de Barcelona era, a mitjans del segle passat, un dels terratinents més importants del territori.

El 5 de setembre de 1958 es va constituïr l'Entitat Local Menor de Valldoreix i el 16 de novembre del mateix any es va reunir la primera junta veïnal. Així es va assolir una antiga reivindicació d'autonomia municipal iniciada al 1848. La creació d'aquesta unitat administrativa no es contemplava en la legislació vigent i, a més, altres administracions com l'Ajuntament de Sant Cugat van redactar informes contraris a aquesta mesura.

Així ho ha explicat a Cugat.cat l'historiador Jordi Casas, que en un treball sobre la història de Valldoreix apunta la hipòtesi de la influència de la família Samaranch en la creació del primer ens local valldoreixenc.

Jordi Casas

En un treball que vaig fer, vaig intuir que la família Samaranch va influir en la constitució de l'entitat en contra de l'administració de Sant Cugat.




Casas remarca, però, que es tracta d'una hipòtesi no confirmada.

Jordi Casas

És la meva hipòtesi, no contrastada. És difícil de contrastar. Però crec que Samaranch hauria actuat en aquesta decisió.




Joan Antoni Samaranch va néixer a Barcelona el 1920. En els seus inicis professionals va exercir de periodista fins que va perdre la llicència arran d'un conflicte entre la Guàrdia Civil i el Futbol Club Barcelona. Ja de jove va ingressar a la Falange Española. El 1955 va començar la seva carrera a cavall de la política i l'esport com a regidor d'Esports de l'Ajuntament de Barcelona, càrrec que va ocupar fins el 1964. Durant aquesta etapa, va ser un dels organitzadors dels segons Jocs del Mediterrani. En abandonar el consistori barceloní, Samaranch va passar a ser procurador de les Corts franquistes fins el 1977. Durant aquest període també va ser nomenat president de la Diputació de Barcelona. Els tres darrers anys de la dècada dels setanta, Samaranch va ser ambaixador espanyol a la Unió Soviètica.

La seva faceta més coneguda dins el món de l'olimpisme va arrencar al 1966 amb el seu ingrés al Comitè Olímpic Internacional (COI). Després d'ocupar diferents càrrecs, va assolir-ne la presidència el 1980, càrrec que no va abandonar fins el 2001, quan va passar a exercir-lo de manera honorífica. El nomenat pel Rei Marquès de Samaranch el 1991 també va ocupar la presidència de la Caixa des del 1987 fins al 1990.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.