17 encausats per Garzón al 1992 recorden que és el responsable judicial de les tortures que van patir


  • Comparteix:

Baltasar Garzón

Baltasar Garzón

Els afectats per l'operació policial contra l'independentisme català l'any 92, entre ells dos santcugatencs, recorden en una carta pública que el jutge Baltasar Garzón va ser el responsable judicial de les tortures patides per 17 dels 25 acusats. Els encausats assenyalen que el Tribunal Europeu pels Drets Humans d'Estrasburg va condemnar l'Estat espanyol per no haver investigat les denúncies presentades per tortura, és a dir, una condemna per prevaricació. Tot i això, el col·lectiu és contrari a què Garzón s'assegui ara al banc dels acusats per una iniciativa contra la impunitat del règim franquista endegada per diverses entitats i persones anònimes.

Una operació dirigida pel jutge Baltasar Garzón l'any 1992 va concloure amb la detenció de 25 militants de l'independentisme català. 17 d'ells van presentar denúncies al·legant que les declaracions van ser extretes sota tortura i després utilitzades en el procés. 12 anys després, el Tribunal d'Estrasburg donava la raó als denunciants i culpava l'Estat espanyol per prevaricació, ja que ni Garzón ni cap altre jutge van investigar cap de les denúncies presentades.

Els santcugatencs Eduard Pomar i Ramon Piqué són dos dels signants de la carta on es recorda que el jutge ja ha estat acusat per prevaricació en diverses ocasions, a banda de l'actual acusació, en relació a la investigació dels crims comesos pel franquisme. Pomar ha explicat que el col·lectiu considera que la investigació dels crims comesos pel franquisme és una tasca pendent del sistema judicial espanyol. Són declaracions a Cugat.cat.

Eduard Pomar

Que Garzón actués incorrectament contra nosaltres no vol dir que estiguem d'acord amb què ara se l'acusi.


Aquest col·lectiu recorda que la Coordinadora per la Prevenció de la Tortura a l'Estat espanyol xifra en 6.000 les denúncies per tortura des d'inicis d'aquest segle.



  • Comparteix:

COMENTARIS

Eduard, La teva equitat diu molt de tu. Van ser uns dies molt forts. Dies i angoixes que vam compartir. Avui són dies difícils pel país. I tu estàs allà a on cal. La diferència de parers , no ens separa. La discrepància, sempre ha estat un punt de trobada. Quina llàstima que molts dirigents no ho entenguin així. Així ens va. Una abraçada Xavi Cortés

F. Xavier Cortés Morros. Enviat el 27/abr/10


OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.