Una família santcugatenca denuncia la negativa del col·legi Pureza de María a oficiar la primera comunió del seu fill en català


  • Comparteix:

Vista exterior del centre

Vista exterior del centre

Una família santcugatenca s'ha mostrat sorpresa per la negativa del col·legi Pureza de María a oficiar la primera comunió del seu fill, alumne de 3r de primària, en llengua catalana. Segons la família, el col·legi els ha negat l'opció d'escollir l'idioma de la cerimònia i ha mantingut en tot moment una actitud 'prepotent'. El centre educatiu no s'ha volgut pronunciar sobre el cas.

La situació va començar quan un dels alumnes del centre educatiu Pureza de María, que rebrà properament la primera comunió, va demanar a una de les membres de la congregació si la cerimònia es faria en català. Davant la resposta negativa, els pares van intervenir reclamant una explicació al centre, que va afirmar que aquest fet queda recollit en la normativa escolar i que tan sols algunes de les oracions de l'acte religiós es farien finalment, i després de la seva insistència, en llengua catalana.

Segons el pare del nen, Jordi Moliner, la tutora de l'alumne va titllar de 'nacionalista' la seva dona per demanar d'oficiar la totalitat de l'acte en català. Aleshores, la família va consultar la problemàtica amb la Casa Abacial de la ciutat, que va donar la raó als familiars.

El pare de la família, Jordi Moliner, creu que l'idioma de la cerimònia no s'ha decidit democràticament.

Jordi Moliner

No s'ha pres cap decisió democràtica per decidir la llengua en la qual s'oficiarà la cerimònia.



Moliner ha afirmat a Cugat.cat que el seu fill abandonarà el centre el curs que ve i que rebrà properament la primera comunió en català al Centre Borja.

Jordi Moliner

El meu fill abandonarà el centre a causa de la línia de prepotència que ha pres el col·legi.






El cas l'ha recollit el portaveu d'ERC, Raül Grangé, al seu blog personal. Cugat.cat s'ha posat en contacte amb responsables del centre educatiu, que no s'han volgut pronunciar públicament sobre el cas.



  • Comparteix:

COMENTARIS

La cerimònia de la Primera Comunió a la qual vaig anar aquest any, de les tres que es van celebrar al Pureza de María, es va caracteritzar per un bilingüisme amb una més gran presència del català. El mossèn va oficiar més de la meitat de la cerimònia en català i aspectes crucials de l’Eucaristia, com són l’Evangeli, l’homilia i la Consagració, van ser íntegrament en català. No podem oblidar que a aquest col•legi les cerimònies de la Primera Comunió són compartides, es a dir, son molts els nens que la reben a una mateixa cerimònia i, per tant, aquesta ha de recollir les diferents sensibilitats dels diferents pares. No és lògic que uns pares pretenguin imposar el seu desig de que el seu fill la rebi en una cerimònia única i exclusivament en català a la resta de pares. Crec que aquests pares, com ja han demostrat en altres actuacions relacionades amb el col•legi, han tornat a equivocar-se tant en el fons com en les formes. Es més, crec que al contrari del que afirmen, són ells els que han mostrat signes evidents de prepotència en la relació amb el centre educatiu.

Juan Antonio Criado Redondo. Enviat el 13/mai/10


Realment la notícia es sorprenent: "¡¡¡¡que uns pares vulguin imposar un únic idioma a tota una escola¡¡¡¡"...si que tenim poder els pares d'avui en dia.... Bromes a part, crec que el bilingüisme ens caracteritza als catalans, es la riquessa del nostre orígen , i no podem renunciar a ella. A més , s'està parlant d'un bon col.legi , on els nens fan servir d'idioma vehicular qualsevol de les dues llengües,s'està parlant d'una escola on els nens realment son feliços, on el personal docent es de lo millor i on es troba la millor qualitat humana per part de les germanes. Crec que s'estant barrejant temes, i que aquesta familia hauría de tornar-se a explicar, ja que els pares que formem part de La Pureza de María no entenem aquest atac al nostre col.legi, ja que es realment bilingüista, i que fomenta la comprensió i... ¡¡¡que fa les comunions en les nostres dues llengües¡¡¡...no nomès en una.

BEATRIZ RICO FLOR. Enviat el 13/mai/10


Creiem que el comentari no es apropiat, ja que la celebració a la que us referiu va ser oficiada per un cura de Lleida i majoritariament en Català. L'escola es totalment biingüe y les germanes de la Pureza fiquen tot el seu cor amb l'educació dels nostres fills.

juan vilaseca coll. Enviat el 13/mai/10


Es molt trist que s’escriguin aquestes opinions basant-se en la versió d’una de les parts. Qualsevol pot explicar el que vulgui que sempre hi haurà algú disposat a fer mal gratuïtament i a recolzar-lo sense haver-se preocupat de verificar els fets. Jo he estat a dues de les comunions que s’han fet aquest cap de setmana a l’escola Pureza de Maria i puc assegurar que s’ha fet servir molt mes el català que no pas el castellà. Així que no entenc tot aquest enrenou, i em dol profundament la crítica tant dura que se li esta fent a una escola que sempre s’ha caracteritzat per una perfecta convivència també en l’aspecte lingüístic.

elena Ibañez. Enviat el 13/mai/10


Sóc mare de dos nens d´aquesta escola i vaig estar a la reunió de pares d´inici de la catequesi de primera comunió, en aquesta reunió cap pare o mare van preguntar o subgerir sobre la llengua de la cerimònia. Pot ser aquests pares no van estar a la reunió o potser no tenien cap problema llavors? Si havia aquesta problemàtica per què no es va possar en coneixement del Consell Escolar? Desde fa tres anys sóc representant dels pares al consell del centre i mai aquesta família ha fet arribar cap problema o subgeriment. El Consell Escolar és l´organisme responsable del funcionament del centre educatiu on estan representats tothom: institució, pares, alumnes, professors, personal no docent, ajuntament,etc... Per què aquesta familia no va consultar aquests fet i va a la premsa directament? No ho entenc... El meu fill va fer la comunió l´any passat i la cerimònia va ser bilingüe ( lectures, cants, oracions, etc...). Crec que l´important no és la llengua que fem servir en el sacrament sino aixó que estem fem . A l´escola se´ls prepara i forma de manera molt acurada i detallista, i estan molt ben preparats tant intel-lectual com espiritualment comparant amb altres centres.

Alicia Pastor del Amo. Enviat el 14/mai/10


QUE BARBARIDAD!!! Este escrito, ni mucho menos, refleja la realidad del colegio Pureza de María. Soy madre de una nena que también va a este cole y lo considero totalmente bilingüe, en realidad la enseñanza, comunicaciones, festivales, reuniones, etc. se realizan prácticamente en catalán . Es más, a mi me gustaría que se utilizase más el castellano, pero comprendo que el colegio es coherente y respetuoso con las normas y cultura de Cataluña. Me parece PENOSO que una información, NO contrastada y unilateral de una sola familia, de lugar a la publicación de este artículo que se aleja totalmente de la realidad. El anuncio del padre de este niño de sacarlo del Colegio, quizá sea una buena noticia para todos los que queremos que nuestros hijos sigan en un Centro escolar con un excelente nivel humano y educativo, de carácter tolerante y abierto.

Mª del Carmen Méndez Díaz. Enviat el 14/mai/10


Sóc una mare de nens del Pureza de María i acabo de llegir la noticia. Estic perplexa i molt molesta amb allò que diuen aquests pares. La meva filla va fer la comunió en el Col•legi l'any passat i la cerimònia religiosa es va fer tant en català com en castellà i també he anat a una de les tres cerimònies de primera Comunió que s'hi van celebrar el cap de setmana passat, i sento defraudar a aquest pares, doncs es va fer en tots dos idiomes. Inventar històries i/o propiciar polèmica, no és ètic ni justificable i menys pel que fa a un tema que és tan sensible per als catalans. No és admissible en cap cas, que es vulgui perjudicar a una l'escola que tantes i tantes famílies de Sant Cugat hem escollit per educar als nostres fills, atès els seus valors i principis morals. Gràcies germanes per utilitzar un idioma universal amb els nostres fills: el de l’amor, el de la senzillesa i el de la tolerància.

Elena Arozqueta. Enviat el 14/mai/10


Sóc la mare d’una de les nenes que aquest any ha fet la Primera Comunió al Col.legi, escoltant les declaracions d’aquest pare no em puc quedar callada. A la Cerimònia es va utilitzar més el català que el castellà. De fet, reconec que jo mateixa vaig pensar que les famílies que venien de fora de Catalunya (Melilla, Saragossa, Madrid, ...) podien tenir problemes per entendre tot el que el capellà estava comentant als nens. Mai, en els anys que portem en aquest Col.legi, hem tingut la sensació, ni hem sentit cap comentari d’altres pares sobre si s’utilitzava més el castellà que el català. Actituds com aquesta no ens ajudaran a aconseguir una societat per als nostres fills on la convivència, el respecte a la diversitat i la tolerància siguin els fonaments. El camí de la desacreditació d’aquells que sembla que no actúen com alguns volen imposar no és el millor camí. Respecte a aquesta família: em consta que ahir va haver una excusa per queixar-se de l’escola; avui l’excusa és la llengua, demà en trobaran una altra. En nom de la majoria de les famílies que formem part d’aquest Col.legi, agraïm al professorat i a la Direcció: - la tasca diària d’EDUCACIÓ i de formació en VALORS als nostres fills - el manteniment d’iniciatives com l’Escola de Pares - la disposició per atendre tant a pares i a alumnes - l’interès per conéixer el grau de satisfacció de les famílies, mitjançant enquestes periòdiques. Demanant opinions sobre el que creiem que es pot millorar, etc .... Es millor que els que no es sentin integrats i partíceps d’aquest Projecte Comú, busquin un altre lloc on no es trobin a disgust. Els alumnes de la classe trobaran a faltar a aquest company. Sílvia Tortosa

Silvia Tortosa. Enviat el 14/mai/10


Sóc la tieta de dues nenes que van aquesta escola. Una d'elles va fer la comunió el dissabte... nomès dir, que aquest pares que tan es queixen inclús que treuran de l'escola i apartaran del seu amics, estan totalment equivocats. La comunió va ser practicament en català, a mi, em va sobtar la naturalitat en que es canviaba d'idioma casi sense donar-te. Es mes es pare, va haver un moment que no s'havia com es deia una paraula en castellà, va dir: Ho dic en català, pq no se com es diu en castellà ( la paraula era pany). Aixó demostra la llengua principalment parlada durant l'acte, no? Opino que l'idioma no es l'únic valor que hem de mirar d'una escola, si no: l'amor, la comprensió, la tolerància, la qüalitat de l'educació... i les persones humanes que es dediquen a fer aixó quan nosaltres treballem. Mireu tb les hores que es passen els nostres fills amb les seves/seus mestres i amb nosaltres... Es un conjunt de coses, no nomès l'IDIOMA d'una comunió. si-us-plau!! Gràcies a totes les mares i al pare del Pureza de Maria que van fer d'una cerimonia com una comunió, un acte preciós i tant important pels nostres fills i filles. p.ex: Tambè es queixaràn de l'idioma del festival de fi de curs? o la próxima queixa potser, que fan la roda cap a la dreta o cap a l'esquerra, que potser aixó marca la linia politica... Tothom pot quixar-se d'alguna cosa que no t'agrada, pero abans de publicar als medis res, s'hauria de contrastar la noticia. Anims!! Susana Badia

cari alonso. Enviat el 14/mai/10


Somos padres de una niña que recibió su primera comunión el domingo y podemos asegurar que la ceremonia fue en todo momento bilingüe y PRECIOSA, digna de felicitación. Y como todos los actos realizados a lo largo del curso, siempre mostrando un gran respeto a todas las familias que integramos el colegio. Creemos que las creencias, en especial las religiosas, no entienden de idiomas. Creemos que las formas utilizadas por esta familia son equivocadas, pues en el Colegio hay foros y estamentos que aseguran la resolución con plena garantía de estos y de cualquier tipo de cuestiones. No entendemos que utilicen la prensa si no es para intentar desprestigiar un Colegio que cada año tiene lista de espera para acceder a su modelo de enseñanza.

Anabel Vela. Enviat el 14/mai/10


Els meus nens van a "La Pureza" i molt honestament puc garantir que es un col.legi on la cultura i llengua catalana estan plenament presents. Tambe i sense voler desacreditar cap opinió anterior, sí m´agradaria dir amb rotunditat que el treball de l´equip seglar i religiós es absolutament decorós, encoratjador i molt afectuós. Molt cordialment. Un pare agraït amb "La Pureza".

pedro garcia carbonell. Enviat el 14/mai/10


Havent-li enviat un missatge al portaveu en concret que ha escrit tan lleugerament el que pensava... Crec que s´han perdut una mica les formes. El Pureza de Maria és un bon centre d´educació i tant les germanes com els mestres, són bon professionals en tots els sentits, incluit la part humana. Si el nen ha de fer la comunió que la faci i es deixin de extremismes que no portan enlloc. Castellà, català o xinés, parlem d´un acte religiós no polític.

Marta Escayola Fernandez. Enviat el 15/mai/10


Som els pares d´un nen que va fer la Primera Comunio aquest diumenge. No volem incidir més amb el tema llingüistic perque pensem que els cometaris anteriors ja ho han deixat prou clar. El que ens agradaria remarcar es la manca de sensibilitat i tolerancia d´unes persones que a titol individual volen imposar el seu criteri a una colectivitat que n´hi havia pensat en un problema d´aquesta mena. Aquestes actituts realment mostren qui es realment el prepotent i qui no. A més a més ens porten a unes situacions absurdes com aquesta. En aquest blog, en comptes de estar debatint aquestes vanalitats deuriem estar comentant l´inmensa joia que van viure aquest dia i explicar quant de bonic i emocionant va ser gaudir com els nostres fills rebien la seva Primera Comunió en un ambient inmillorable. Independentment de la llengua que es va fer servir. Afegir tambè que estem molt contents amb l´educació, dedicació e implicació que tenen les germanes amb els nostres fills en aquest col.legi.

Lina Almeda. Enviat el 15/mai/10


Soy madre de una niña del colegio Pureza de María. Es vergonzoso y triste lo que acabo de leer de unos padres por la primera comunión de su hijo en un colegio coherente y respetuoso con la enseñanza bilingüe. Lo que no sabe el Sr. Raül Grangé de ERC es que en TV3 el subtitulado en catalán tiene muchas faltas de ortografía y está lleno de barbarismos. Le falta mucha información sobre la educación del colegio, puedo asegurarle que mi hija de 6 años lee y habla el catalán correctamente así como también el castellano. Gracias a las hermanas por la gran educación que dan a nuestros hijos .

Rosa Maria Zoilo i Catalina. Enviat el 16/mai/10


La meva filla va rebre la seva primera comunió el passat cap de setmana. Durant mesos, catequistes i germanes, van estar preparant-la, dedicant-li molt de temps i molt d'afecte; el resultat va ser una cerimònia molt bonica i emotiva, on la llengua castellana i la catalana van estar presents en tot moment com sempre és costum en tots els actes, ja siguin religiosos o no, que es realitzen en aquesta escola. Vull afegir que si per alguna cosa destaca l'escola "Pureza de María", és pel seu alt nivell acadèmic i formatiu, sense oblidar-nos tampoc de la gran qualitat humana que la caracteritza. Tot això gràcies a l'excel.lent tasca del professorat i de les germanes. Quina llàstima que aquest nen no hagi fet la comunió a la seva escola i no hagi pogut compartir tan bonica cerimònia amb els seus amics i companys de classe.

Mari Carmen Flores. Enviat el 16/mai/10


OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.