El curs arrenca a Sant Cugat amb la digitalització a mig gas


  • Comparteix:

La digitalització marca l'inici del nou curs escolar

La digitalització marca l'inici del nou curs escolar

Els centres escolars de la ciutat han arrencat aquest dimarts el nou curs escolar 2010-2011 amb normalitat. El nou calendari i la introducció dels ordinadors a les aules són les novetats més destacades de l'any. Els alumnes de l'Institut Joaquima Pla i Farreras, adherit al programa 'Educat 1x1', no han pogut començar el curs utilitzant els ordinadors tal i com estava previst. De tota manera, aquesta situació no ha afectat l'inici del curs ja que els alumnes disposen de llibres de text de cursos anteriors per poder seguir el ritme i poden tenir accés als continguts digitals des de casa.

L'escola pública a Sant Cugat representa el 41% de les matriculacions d'enguany, el què suposa 7.653 alumnes, mentre els centres concertats acullen un 37% de l'alumnat, és a dir, 6.968 alumnes. De la seva banda, el sector privat imparteix docència a 4.001 alumnes, un 21,5% del total.

La regidora d'Educació, Esther Salat, també ha destacat l'alt nombre de peticions que han rebut fora de termini per obtenir una plaça a l'escola pública. Salat assegura que Sant Cugat encara té capacitat per assumir aquesta demanda de places, que en la seva majoria provenen de les escoles privades de Barcelona.

La titular d'Educació, Esther Salat, ha explicat que no s'ha produït cap incidència en l'inici del curs. En declaracions a Cugat.cat, Salat ha indicat que si l'institut Joaquim Pla i Farreras no ha pogut començar el curs amb ordinadors és per una qüestió de formació. Amb tot, Cugat.cat ha pogut saber que el fabricant no ha cobert encara la demanda dels instituts catalans que s'han adherit al programa 'Educat 1x1'. El centre ha preparat les aules per oferir la docència en format digital i només manquen els ordinadors dels alumnes i la connectivitat de l'escola.

Escoltem Esther Salat.

Esther Salat

Tot i disposar dels ordinadors, el curs començarà amb els llibres de text. Estem a l'espera de rebre la formació i estar en condicions d'iniciar l'etapa digital.


L'avançament una setmana de l'inici de curs ha despertat les queixes d'alguns docents i dels sindicats. Des del sindicat majoritari al sector, USTEC, s'argumenta que l'avançament no ha estat acompanyat de la previsió necessària per part del departament d'Educació. Segons USTEC, però, aquesta manca no afectarà la qualitat de la docència. Escoltem el delegat del sindicat al Vallès Occidental, Pep Barceló.

Pep Barceló

L'avançament del curs s'ha fet amb presses i amb poca planificació. Encara falta assignar alguns docents.



La directora de l'escola Gerbert d'Orlach, Anna Fitó, sosté aquesta opinió i afegeix que el departament d'Educació de la Generalitat abusa de la bona voluntat dels mestres. Fitó ha assegurat en una entrevista a Cugat.cat que la professionalitat dels mestres no permetrà que l'inici del curs trontolli.

Anna Fitó

Començar una setmana més tard no afectarà en qüestions de matèria, per l'interès dels mestres per fer una bona feina.




El departament d'Educació s'ha defensat de les crítiques rebudes pels canvis en el nou calendari escolar i ha explicat que aquestes modificacions eren necessàries per 'racionalitzar' el calendari. Segons la Generalitat, l'assignació del professorat s'ha dut a terme correctament, ja que el 90% de professors ja estaven col·locats abans del mes de juliol.

En declaracions a Cugat.cat, el director dels Serveis Territorials d'Educació al Vallès Occidental, Josep Lluís Domeyó, ha justificat els canvis en el calendari escolar.

Josep Lluís Domeyó

La idea és que els nens tinguin uns dies d'interrupció de l'horari lectiu.



De la seva banda, les Associacions de Mares i Pares d'Alumnes (AMPA) estan satisfetes amb l'avançament de l'inici del curs escolar, però consideren que la setmana de vacances del febrer afectarà 'massa' l'economia familiar. Les associacions confien en la bona tasca dels docents dels centres de la ciutat perquè les presses en la preparació del curs no afectin la qualitat de les classes. Les AMPA també aplaudeixen l'aplicació de les noves tecnologies a la docència, tot i lamentar el retard en l'arribada del material.

Escoltem la coordinadora en funcions de les AMPA de la ciutat, Patrícia Recolons.

Patrícia Recolons

Està bé començar abans però ja veurem com paguem les despeses de la setmana.




18.622 alumnes han iniciat les classes aquests dimarts als centres de la ciutat.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.