La UE vol que el Marroc exclogui les aigües del Sàhara de l'acord pesquer


  • Comparteix:

Raül Romeva

Raül Romeva

La Unió Europea (UE) treballa perquè l'acord pesquer amb el Marroc exclogui les aigües del Sàhara Occidental, ja que segons la llei internacional aquestes no estan considerades marroquines. L'eurodiputat santcugatenc, Raül Romeva, critica que en aquest conflicte prevalguin els interessos comercials de l'Estat espanyol i del francés davant dels drets humans i dels principis fundacionals de la UE.

L'acord signat entre la UE i el Marroc el 2006 passat autoritzava els països a pescar en les seves aigües, respectivament. El Marroc va negociar com a aigües pròpies les que corresponen al Sàhara Occidental quan, segons la llei internacional, aquestes no pertanyen a territori marroquí. En aquest sentit, la UE està treballant perquè el Marroc elabori uns informes on es demostri que l'acord no repercuteix negativament en els interessos sahrauís. No obstant això, l'eurodiputat santcugatenc, Raül Romeva, reivindica una altra solució: excloure de manera explícita les aigües de territori sahrauí. Són paraules a Cugat.cat.

Raül Romeva

No es tracta que el Marroc enviï un informe, sinó que pregunti als sahrauís si volen formar part de l'acord.



Romeva ha instat la UE a utilitzar com a exemple en les negociacions amb el Marroc el precedent de l'acord que té amb els EUA, on s'exclou el territori marítim del Sàhara Occidental. El problema, tal com apunta l'eurodiputat santcugatenc, són els interessos comercials que tenen països com l'Estat espanyol i el francès, que els interessa mantenir les aigües sahrauís perquè 'és on hi ha més pesca'.

Raül Romeva

S'estan barrejant moltes coses. L'essencial és que un país amb el qual tenim interessos comercials que està vulnerant els drets humans i els principis fundacionals de la UE.





Romeva ha explicat que el problema de fons de la UE és que hi ha massa interessos que fan que hi hagi opinions molt diverses sobre el conflicte dins la institució.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.