Es torna a posar en marxa el programa 'Voluntaris per la llengua'

El logotip de la iniciativa

Societat

Publicat el 19/nov/10 per Àgata Guinó

El Servei Local de Català organitza novament el programa 'Voluntaris per la Llengua' per fomentar l'ús social del català entre nous parlants. La iniciativa consisteix a ajuntar dues persones, una de catalanoparlant i una altra que parli una altra llengua, perquè conversin en català. Per a aquesta nova edició, ja hi ha inscrites 25 parelles lingüístiques.

En una entrevista al magazín 'Sant Cugat a fons', la tècnica de Servei Local de Català i responsable del programa, Lídia Ponsatí, ha explicat que la iniciativa persegueix que la parella lingüística es trobi per xerrar. Així l'aprenent perd la vergonya a usar el català i adquireix fluïdesa en la parla.

Lídia Ponsatí

El català s'ha d'utilitzar amb normalitat. D'aquesta manera cada vegada serà més natural parlar-lo i en creixerà l'ús social.

Your browser doesn’t support HTML5 audio



El catalanoparlant Ramon Guàrdia i la santcugatenca d'origen bolivià Jariet González són una parella lingüística. Els dos integrants de la parella han explicat quin són els principals obstacles perquè augmenti l'ús social del català.

Ramon Guàrdia / Jariet González

Que algú vingui de fora i vulgui aprendre el català és un gran pas. / La gent hauria de parlar en català per poder aprendre'l.

Your browser doesn’t support HTML5 audio



El programa de 'Voluntaris per la Llengua' encara està obert i es poden fer les inscripcions, tant de voluntaris com d'aprenents, al Servei Local de Català amb seu a la Casa de Cultura. Segons dades oficials, al 2003 hi havia un 46% de catalanoparlants i en l'actualitat la xifra ha baixat al 35,6%.