La majoria de tarifes i serveis s'encareix per sobre de l'IPC


Temes relacionats

Aprovades les ordenances fiscals per al 2011 (21/des/10)

Manel Sánchez: 'L'increment de les tarifes del transport públic és un abús per a les famílies' (20/des/10)

Sant Cugat qualifica de 'desproporcionat' l'augment del rebut de la llum (21/des/10)

La FAV considera un 'abús' l'augment en el rebut de la llum al gener (17/des/10)

La T-10 de transport públic costarà un 3'7 % més l'any vinent (17/des/10)


  • Comparteix:

El 2011 arriba amb un augment general dels preus

El 2011 arriba amb un augment general dels preus

El rebut de la llum i del gas, les tarifes del transport públic i els impostos i taxes municipals s'encareixen amb l'entrada del 2011, la majoria per sobre de l'IPC. La Federació d'Associacions de Veïns (FAV), l'associació Sant Cugat Empresarial i els sindicats veuen aquestes apujades amb preocupació, i convergeixen a l'hora de qualificar-les d''inoportunes' en l'actual context de crisi.

Per començar, l'augment del rebut de la llum oscil·larà entre un 8% i un 10% aquest 2011. Cal recordar que el 2010 el preu ja va créixer un 2'67% al gener i un 4'8% a l'octubre. El ple municipal va acordar instar el govern a obrir vies de diàleg amb les associacions de veïns sobre les conseqüències que poden tenir les noves tarifes del preu de l'electricitat, arran d'una moció d'ERC que va esdevenir declaració institucional. De fet, el teixit veïnal ja va reaccionar via la Federació d'Associacions de Veïns (FAV), que va criticar que les multinacionals de l'electricitat tinguin més poder que els estats. Amb tot, aquest augment suposarà un encariment de mitjana d'uns 51 euros a l'any per usuari.

El president de l'associació Sant Cugat Empresarial, Frederic Boix, considera 'inoportú' i 'preocupant' aquest increment, ja que afecta de ple el món empresarial.

Frederic Boix

L'augment de les tarifes de l'energia és preocupant i afectarà negativament els comptes de les empreses.




El membre del sindicat CCOO, Pepe García, també ha qualificat d''inoportuna' la mesura.

Pepe García

Aquesta mesura és una mostra més de la política inoperant del govern espanyol. L'increment del rebut de la llum perjudicarà molt els més necessitats.




Pel que fa al gas, també registrarà apujades de preu. S'incrementarà vora un 4% a partir de l'1 de gener. Les llars que no tinguin calefacció amb gas registraran un augment mensual d'uns 0,56 euros. Aquelles cases que sí que en tinguin veuran com el rebut arriba a encarir-se 1'66 euros al mes de mitjana. La bombona de gas butà tampoc no s'escapa de l'augment de preus, encarint-se 3'13 euros per bombona.

Les tarifes de transports públics també s'encariran amb l'arribada del 2011, per sobre de l'IPC. La targeta T-10 serà 30 cèntims d'euros més cara, passant dels 7'95 actuals als 8'25, sempre en referència a preus d'una zona. El bitllet senzill passarà a costar 1,45 euros. En global, les tarifes s'apujaran un 3%. Per anar de Sant Cugat a Barcelona es fan servir viatges de dues zones: en aquest marge, el bitllet senzill passarà dels 2'10 als 2'15 euros, i la T-10 de 15,70 a 16,40. El mes de juliol, els preus del transport públic ja van encarir-se per l'apujada de l'IVA. Pel que fa al servei de taxi i de Rodalies, el preu s'incrementarà vora un 3'2% de mitjana.

El president de la FAV, Manel Sánchez, explica a Cugat.cat com ha rebut l'entitat la notícia de la pujada de les tarifes, que creu 'desmesurades'.

Manel Sánchez

L'augment dels preus del transport públic és un abús desmesurat per a les economies familiars.


Els impostos i taxes municipals s'apujaran un 2%, en consonància amb la previsió de l'IPC per al 2011, tal com es va aprovar a les ordenances fiscals per al 2011. En global, aquestes redueixen el tipus impositiu de l'IBI del 0'56% actual al 0'52% per minimitzar les conseqüències de la revisió cadastral, que farà que l'IBI augmenti de mitjana un 3'9%.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.