Els 'papers de Salamanca' pendents tornaran a Catalunya en els propers mesos


  • Comparteix:

L'ACN, a Sant Cugat, acull els documents

L'ACN, a Sant Cugat, acull els documents

Els 'papers de Salamanca' tornaran definitivament a Catalunya després que el Tribunal Suprem desestimés aquest dimecres el recurs presentat per l'Ajuntament salmantí, que denunciava negligències en els procediments de sortida dels documents. El portaveu de la Comissió de la Dignitat, Pep Cruanyes, ha explicat a Cugat.cat que esperen que els documents arribin en un marge de dos mesos. Els papers es guardaran a l'Arxiu Nacional de Catalunya (ANC), ubicat a Sant Cugat.

Amb aquest moviment, el Tribunal Suprem avala la decisió del ministeri de Cultura, que el 2006 va dictaminar que els anomenats 'papers de Salamanca' tornessin a Catalunya. L'Ajuntament de Salamanca va recórrer aquesta decisió, primer a l'Audiència Nacional espanyola i després al Tribunal Suprem, que considera la decisió de l'executiu espanyol de 'correcta i ajustada al dret'. A més, l'alt tribunal ha imposat un pagament al consistori de 1.500 euros en concepte de costos per recórrer la decisió de l'Audiència Nacional espanyola.

La major part de documentació de la Generalitat i de particulars ja és a Catalunya. La que falta, segons el portaveu de la Comissió de la Dignitat, Pep Cruanyes, no hauria de trigar més de dos mesos en tornar de Salamanca.

Pep Cruanyes

El procés de retorn ja hauria d'haver estat completat. El ministeri ha endarrerit el procés. Els documents que queden haurien d'arribar en dos mesos.




Cruanyes ha subratllat que el ministeri de Cultura espanyol ha demostrat 'poca sensibilitat' durant aquest procés.

Pep Cruanyes

El ministeri ha demostrat una manca de sensibilitat. No són només documents, es tracta de fer un acte de justícia.







L'ANC, que es troba a la nostra ciutat, és l'espai que guarda els documents.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.