Sant Cugat estaria preparada per assumir una altra gran nevada sense greus incidències


  • Comparteix:

Els carrers de la ciutat durant la nevada d'ara fa un any

Els carrers de la ciutat durant la nevada d'ara fa un any

Sant Cugat està preparada per assumir una altra gran nevada amb un impacte superficial. Tot i això, el director de l'àrea de Medi Ambient, Sergi Cantó, assegura que 'mai s'està preparat del tot' i que no seria econòmicament viable estar-ho per a casos que succeeixen 'un cop cada 15 anys'. Els camins principals i les xarxes de protecció dels boscos de Collserola es troben, després d'un any, en bon estat. El Consorci del Parc Natural de Collserola recorda, però, que el problema és que el 70% d'aquest territori és de gestió privada.

L'experiència és un grau. El director de l'àrea de Medi Ambient, Sergi Cantó, ha assegurat que, si es tornés a repetir una nevada com la d'ara fa un any, el bagatge, la situació de les franges de protecció i el treball fet durant aquests mesos faria que els efectes fossin mínims, però no nuls.

Sergi Cantó

No seria eficient econòmicament estar preparat perquè tingui uns efectes nuls. La resposta va ser molt ràpida. Ara els efectes serien els més petits possibles.


Cantó ha recordat que es va fer una neteja exhaustiva dels prop de 15.000 arbres que van caure al municipi, el 95% dels quals van ser en zones forestals o pistes rurals, i que es van retirar uns 9.000 arbres per evitar riscos innecessaris. El director de l'àrea de Medi Ambient considera que els protocols van funcionar i que 'tothom va estar a l'alçada'. Per això, s'han mantingut vigents els plans de protecció per nevades existents.

La presidenta de l'EMD de Valldoreix, Montserrat Turu, també ha apuntat que l'experiència és una element afegit que permetria afrontar millor situacions similars. A més, ha destacat que les tasques de neteja dels boscos fetes durant aquest temps reduirien força els efectes negatius d'una nevada d'aquelles magnituds.

Montserrat Turu

La subscripció d'un conveni amb el Centre d'Iniciatives per a la Reinserció amb el que tenim una brigada de nou homes que fan tasques desbrossament i neteja de zones residuals.



No obstant això, el cap de Servei de Medi Natural del Consorci del Parc Natural de Collserola, Lluís Cabañeros, ha subratllat que el problema d'aquests espais és que prop del 70% són de propietat privada.

Lluís Cabañeros

El problema és la manca de gestió per tots els particulars. Si el bosc estigués més gestionat no hauria passat tot això. Abogo per una millor gestió.




Pel que fa als problemes elèctrics, Fecsa-Endesa ja ha començat a treballar soterrant algunes línies per evitar noves incidències. Però Cantó considera que la solució passa per duplicar o triplicar les xarxes a través de les quals es fa arribar l'electricitat a zones aïllades, com alguns nuclis de Collserola o la Floresta.

L'impacte econòmic de la nevada de fa un any va ser de més de 317.500 euros, extrets de recursos municipals. Cantó ha recordat que la Generalitat va destinar un pla d'ocupació de tres mesos que, segons ha dit, va ser insuficient.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.