Personalitats santcugatenques elogien Barnils 10 anys després de la seva mort


Temes relacionats

2001: Mor el periodista Ramon Barnils (14/mar/19)

Cugat.cat recorda Ramon Barnils en el desè aniversari de la seva mort (14/mar/11)


  • Comparteix:

La seva forta personalitat, la defensa del país, i la capacitat de parlar clar i de fer-se incòmode són els trets destacats de la figura de Ramon Barnils deu anys després de la seva mort. Durant una tertúlia a Cugat.cat, diverses personalitats de la vida santcugatenca han reflexionat sobre la influència del periodista en el món comunicatiu català i han denunciat la manca de reconeixement que aquest ha rebut pòstumament, tant per part de les autoritats catalanes com de l'àmbit universitari.

El professor d'Història del Periodisme de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) Josep Maria Figueres ha parlat del talent de Ramon Barnils per aportar un punt de vista fresc a la realitat, que ha definit com la capacitat de 'mostrar el rei despullat'. També ha comentat que la seva manca de presència a l'ensenyament universitari es deu a la 'incomoditat' que produeix la reflexió crítica en qualsevol autoritat pública.

Josep Maria Figueres

Tot aquell que té un compromís amb les classes populars o amb conceptes que van contra el poder queden esborrats.


El periodista i escriptor Víctor Alexandre també ha volgut retratar Barnils com un lluitador contra l''autocensura'. A més, l'ha definit com un periodista 'de soca-arrel' que dominava a la perfecció el llenguatge i sempre va fugir del 'periodisme reverencial' que, segons Alexandre, impera ara mateix en els mitjans de comunicació. Així mateix, n'ha lamentat el poc reconeixement social i polític, i l'ha comparat a altres personalitats com Manuel de Pedrolo o Joan Fuster.

Víctor Alexandre

Són persones que no han tingut un reconeixement pel que realment signifiquen i van viure en la penúria econòmica.


Alexandre ha recordat que, quan era al càrrec, l'exconseller de Cultura Joan Manuel Tresserras no va fer cap tipus de reconeixement a la trajectòria de Barnils després de la seva mort, i en canvi sí que es va homenatjar al Palau de la Generalitat una personalitat com la de Juan Antonio Samaranch, que va ser membre destacat del règim franquista.

En aquesta tertúlia, també hi han participat el coordinador de l'OAMCIC, Xavier Fornells, i l'antiga responsable d'El Mesón Carmen Rojo.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.