Poder viure a la pròpia llar, gran preocupació dels majors de 80 anys


  • Comparteix:

Susanna Pellicer ha presentat les dades de l'estudi

Susanna Pellicer ha presentat les dades de l'estudi

Poder continuar vivint a casa és la gran preocupació dels majors de 80 anys de la ciutat, segons un estudi elaborat per l'Ajuntament, la Diputació de Barcelona i la Creu Roja. L'informe també posa de relleu que les dones són el col·lectiu que més sovint es fa càrrec dels majors de 80 anys i, en la majoria dels casos, són les filles. Les dades obtingudes a l'estudi han de servir per traçar els eixos d'actuació de l'àrea de Serveis a la Ciutadania de cara al futur.

Els resultats de les 479 enquestes, realitzades entre octubre del 2009 i juliol del 2010, mostren algunes de les preocupacions de la gent gran, les dificultats més comuns i la percepció que tenen de la seva situació. Així doncs, 389 persones han respost que el seu desig és poder viure a casa, mentre que només set volen viure en una residència. Pel que fa a la salut, un 80% dels participants considera que té un estat de salut acceptable o bo, i gairebé la meitat tenen por a patir caigudes.

Altres variables de l'enquesta mostren que un 67% dels preguntats presenten risc psicosocial, un concepte que té en compte si la persona viu sola, si necessita ajuda sovint o si surt al carrer, entre d'altres paràmetres. Aquest risc és més present en dones, un 77%, que en homes, un 54'5%. Prop de la meitat dels participants a la consulta necessiten ajuda per realitzar tasques quotidianes com anar a comprar, rentar la roba i cuinar.

La tinenta d'alcalde de Serveis a la Ciutadania, Susanna Pellicer, ha explicat la doble funció d'aquesta enquesta.

Susanna Pellicer

Una part molt important no coneix els recursos que té. L'enquesta ha servit per conèixer la situació i per informar.




L'estudi també posa de relleu que un 24'4% dels enquestats necessitarà seguiment a curt termini i un 74'7% el necessitarà a llarg termini. Durant la confecció de l'estudi, l'Ajuntament va actuar en quatre casos que necessitaven assistència urgentment.

L'informe també posa llum sobre les diferències entre homes i dones. D'una banda, les dones són les que més habitualment es fan càrrec de persones dependents. Les filles són les que encapçalen la llista seguides de la parella i de la germana.

Pel que fa als ingressos, també hi ha diferència entre sexes. Un 70% dels homes reben una remuneració mensual superior als 600 euros mentre que només un 41'7% de dones superen aquesta xifra. En aquest àmbit, un 0'5% d'homes no té cap ingrés mentre que la proporció de dones sense retribució mensual arriba al 6'80%.

La teleassistència és el recurs més sol·licitat per aquestes persones.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.