L'explotació il·legal de recursos sahrauís per una empresa local, un dels silencis mediàtics de 2010


Temes relacionats

Una empresa santcugatenca, acusada d'explotar il·legalment fosfats del Sàhara Occidental (25/nov/10)


  • Comparteix:

És el primer cop que es publica un anuari d'aquest tipus a Catalunya

És el primer cop que es publica un anuari d'aquest tipus a Catalunya

La presumpta explotació il·legal dels recursos del Sàhara Occidental per part d'empreses catalanes i espanyoles, entre les quals hi ha FMC Foret, amb seu a Sant Cugat, ha estat un dels temes més silenciats pels mitjans de comunicació durant el 2010. Així ho conclou l'anuari publicat per l'observatori crític dels mitjans Mèdia.cat sobre silencis mediàtics, que també destaca la 'bona' cobertura de Cugat.cat en aquest tema. Segons els periodistes que han elaborat l'estudi, 'la censura més efectiva és el silenci dels mitjans de comunicació'.

L'anuari, que s'ha presentat aquest dimarts al Col·legi de Periodistes, presenta 12 temes que no han estat grans titulars en els mitjans de comunicació catalans, però que haurien pogut ocupar un lloc destacat a l'agenda informativa 'per la seva rellevància'. A banda del suposat cas de l'explotació il·legal del fosfat sahrauí per part d'una multinacional santcugatenca, l'informe també analitza el 'tractament superficial' quan s'informa de les autopistes i les seves concessionàries. En concret, es denuncia que els mitjans solen obviar que moltes vies de pagament ja han estat amortitzades, ja que han generat ingressos molt superiors als seus costos de construcció. Dos d'aquests casos afecten Sant Cugat: els Túnels de Vallvidrera, amb la concessionària Tabasa, i el tram entre la nostra ciutat i Terrassa, amb Autema. Aquestes vies obtindran uns ingressos almenys 10 vegades superiors al cost de construcció.

L'anuari analitza el tractament mediàtic d'aquests temes 'en clau positiva', com subratlla el coordinador de l'estudi, Roger Palà, que destaca els mitjans de comunicació que 'sí que van tractar la notícia en el seu moment'. Palà ha explicat en una entrevista a Cugat.cat quina és la intenció d'aquest document.

Roger Palà

La intenció d'anuaris com aquest i projectes com Mèdia.cat és intentar incidir en aspectes que potser no funcionen prou bé i des d'una mecànica constructiva. Som un llum d'alerta.




Segons el coordinador de l'anuari, la censura moderna passa pels silencis que fan d'alguns temes els mitjans de comunicació, sotmesos a pressions polítiques i a interessos econòmics. No obstant això, Palà ha estat positiu i ha destacat que cada vegada succeeix menys, gràcies a la quantitat d'informació que arriba des d'Internet.

L'Anuari Mèdia.cat neix amb la intenció d'esdevenir una eina de treball per als mateixos mitjans de comunicació i amb la intenció de consolidar-se i ser una publicació de periodicitat anual. Un treball que, com asseguren els periodistes que l'han elaborat, afavoreix la transparència informativa i l'esperit crític 'que ha de tenir tota societat democràtica'.

L'estudi, elaborat per Mèdia.cat, ha estat impulsat pel Grup de Periodistes Ramon Barnils, que duu el nom del periodista santcugatenc desaparegut, i la Fundació Espai Català de Cultura i Comunicació (Escacc).



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.