Sant Cugat, protagonista d'un article del 'National Geographic'

Segons l'estudi, una de les mesures clau és evitar els petits bassals d'aigua

Societat

Publicat el 2/oct/11 per Mikel Vilalta

La revista 'National Geographic' s'ha fet ressò d'un estudi de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) dut a terme a Sant Cugat. Es tracta d'una investigació sobre el mosquit tigre que conclou que la proliferació d'aquest insecte disminueix a la meitat quan s'apliquen tres mesures de prevenció conjuntes: evitar l'aigua estancada, utilitzar insecticides per eliminar larves i netejar les escombraries.

En el seu article, publicat al número de setembre, 'National Geographic' destaca que és el primer estudi experimental publicat a Europa que confirma la possibilitat de frenar la proliferació del mosquit tigre. L'estudi de la UAB, també dut a terme a Rubí, va començar el febrer del 2008 i va publicar-se el passat mes de juliol. Al llarg d'aquests dos anys, els científics de la universitat han inspeccionat més de 3.000 cases dels dos municipis, s'han entrevistat amb prop de 700 persones i han col·locat petites trampes experimentals en habitatges de les zones més afectades.

El mosquit tigre, provinent del continent asiàtic, està present a Catalunya des del 2004, quan va ser vist per primera vegada a Sant Cugat. Des d'aleshores, s'ha expandit pel territori català i ja afecta 119 municipis i, potencialment, cinc milions de persones. Tant la revista científica com el treball de la universitat destaquen que és el primer insecte amb presència a Europa capaç de transmetre malalties tropicals com la febre groga i el dengue.