L'Ateneu destaca la influència de l'exili en la literatura de Roberto Bolaño


Temes relacionats

La ponència de l'Ateneu sobre l'Amèrica Llatina destaca les similituds de les dictadures argentina i franquista (11/oct/11)

La primera conferència de l'Ateneu sobre l'Amèrica Llatina reivindica els escriptors homosexuals ( 4/oct/11)


  • Comparteix:

Roberto Bolaño va morir a Barcelona el 2003, als 50 anys

Roberto Bolaño va morir a Barcelona el 2003, als 50 anys

L'experiència de l'exili de l'escriptor xilè Roberto Bolaño queda reflectit d'una manera exacerbada en els seus personatges. Així ho conclou la cinquena conferència de l'Ateneu sobre l'Amèrica Llatina, titulada 'La migració llatinoamericana a Europa en els escrits de Roberto Bolaño', que ha tingut lloc aquest dimarts per repassar l'obra de l'autor de 'Los detectives salvajes'.

Segons la ponent de la xerrada, la filòloga Fernanda Bustamante, els personatges de l'autor xilè tenen una vida sense rumb, incapaços de trobar una pàtria amb la qual identificar-se i superar el trauma de l'exili. Una experiència que el seu creador sí que va aconseguir oblidar, després de passar uns anys molt durs a Catalunya.

Els protagonistes de les obres de Bolaño es tornen rodamons que deambulen per les grans ciutats, sense integrar-se ni tenir uns plans de futurs concrets. Algunes de les obres més destacades de Bolaño, que havia cultivat poesia, novel·la i contes, són 'Los detectives salvajes', 'Putas asesinas' i 'El gaucho insufrible'.

Bustamante ha comentat que Bolaño tenia una personalitat nòmada i que això queda representat en les seves creacions.

Fernanda Bustamante

Es declarava una persona que no tenia pàtria, una identitat nòmada. Això ho recull a la seva literatura.


La propera conferència del cicle sobre l'Amèrica Llatina porta per nom 'Relats d'un altre carib: simulacre d'allò apocalíptic i distòpic'. La xerrada tindrà lloc a la sala d'actes de l'Ateneu dimarts que ve a dos quarts de vuit del vespre.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.