Arcadi Oliveres: 'Les retallades no són l'única alternativa'


  • Comparteix:

Arcadi Oliveres ha estat el convidat del programa 'Protagonistes'

Arcadi Oliveres ha estat el convidat del programa 'Protagonistes'

La sortida de la crisi no passa per la retallada dels pilars bàsics de l'estat del benestar, com estan duent a terme els actuals governs, sinó en reduir per exemple la despesa militar. L'economista santcugatenc i president de Justícia i Pau, Arcadi Oliveres, ho ha explicat durant una entrevista al programa 'Protagonistes' de Cugat tv, on ha criticat que el sistema neoliberal plantegi les retallades com l'única alternativa. A més, ha denunciat les diferències que existeixen entre els països del nord i del sud i ha defensat la teoria del decreixement per aconseguir un món més igualitari. Mira l'entrevista amb Arcadi Oliveres a Cugat tv

Preguntat per si les retallades són l'única via per reconduir el país i aconseguir una solució a la crisi, el santcugatenc Arcadi Oliveres ha dit rotundament que no. Segons ha afirmat al programa 'Protagonistes' de Cugat tv, si es reduís o s'eliminés la despesa militar, que ha xifrat en 17.000 milions d'euros i no en 8.500 com afirmen els comptes de l'Estat espanyol, i s'acabés amb el frau fiscal no faria falta tocar, com s'està fent ara, els pilars fonamentals de l'estat del benestar.

Arcadi Oliveres

Si recuperèssim els 80.000 milions d'euros del frau fiscal, es podrien pujar les pensions un 60%. La solució és retallar, per exemple, en despesa militar, però en cap cas l'Estat del Benestar.


Oliveres ha lamentat que l'Estat deixa clares, d'aquesta manera, quines són les seves prioritats i ha destacat l'exemple d'Islàndia com un referent a l'hora de canviar el rumb d'un país endinsat en la crisi global i que, jutjant i empresonant banquers i polítics i negant-se a pagar el deute privat, ha aconseguit un creixement en els últims anys del 3%. També ha recordat que l'Estat espanyol va canviar la Constitució 'a corre cuita' per prohibir que passés quelcom similar al país.

El també col·laborador de Cugat.cat ha defensat que bona part dels poderosos haurien d'estar actualment a presó, seguint la seva teoria que 'estem governats per delinqüents'. Més enllà dels exemples de Francisco Camps i Jaume Matas, Oliveres ha recordat que l'actual ministre d'Economia i Competitivitat, Luis de Guindos, va estar involucrat en la fallida de Lehman Brothers per les hipoteques 'subprime' el 2008 i que el ministre de Defensa, Pedro Morenés, ha estat estretament vinculat a la indústria armamentística amb l'empresa Instalaza, on s'elaboren bombes de dispersió que en els últims temps s'han venut a Líbia, entre d'altres territoris en conflicte.

El president de Justícia i Pau ha fet referència també a la teoria del decreixement, a través de la qual s'aconseguirà un món més igualitari. 'Perquè els altres països del món puguin tenir més, nosaltres hem de tenir menys', ha dit.

Arcadi Oliveres

Els que som afortunats de viure a Sant Cugat, una de les poblacions més riques de Catalunya, hem d'adonar-nos que aquesta riquesa la tenim gràcies a l'abús que fem de la resta del món.



Arcadi Oliveres compta amb una llarga trajectòria en la defensa dels drets humans, la pau i la justícia social i ha estat vinculat estretament amb diferents moviments socials. Durant l'entrevista al programa 'Protagonistes' Oliveres ha recordat els inicis de la Universitat Internacional de la Pau (Unipau), ubicada a Sant Cugat, i ha destacat que després de gairebé tres dècades ja és una entitat consolidada. El santcugatenc va estar vinculat amb la Unipau des dels inicis i, per això i per la seva trajectòria, el 2010 se li va concedir el Premi extraordinari Ciutat de Sant Cugat, que ha recordat amb orgull.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.