La filòsofa pacifista alemanya Hannah Arendt, homenatjada en la Diada per la no violència

Societat

Publicat el 29/gen/12 per Mikel Vilalta

La lectura d'un diàleg fictici entre la filòsofa pacifista alemanya Hannah Arendt i el seu professor i amant, el també filòsof Martin Heidegger, ha servit per commemorar la 5a edició de la Diada per la no violència, organitzada per la Universitat Internacional de la Pau (Unipau). Prop de 40 persones s'han concentrat a la plaça dels Quatre Cantons aquest diumenge per escoltar el text, que contraposa dues postures antagòniques sobre l'ésser humà. L'autor del diàleg és l'historiador i col·laborador de la Unipau José María Perceval, i ha estat interpretat per Maria Dolors Renau i Àlvar Roda.

Nascuda a Alemanya però amb arrels jueves, Hannah Arendt va ser una defensora del pluralisme polític i d'una democràcia més directa. Amb l'escalada de tensió entre Israel i Palestina a la segona meitat de segle passat, es va convertir en una ferma defensora del diàleg. De la seva banda, el també alemany Martin Heidegger va ser un filòsof existencialista, professor i amant d'Arendt, conegut pel seu suport intel·lectual al règim nazi.

L'historiador José María Perceval ha explicat que l'objectiu del text és enfrontar dues opinions.

José María Perceval

Són dos pensadors del segle XX. Van ser amants però pensaven molt diferent. L'objectiu és enfrontar-los.

Your browser doesn’t support HTML5 audio





Aprofitant l'aniversari de l'assassinat de Ghandi, la Unipau commemora des de fa cinc anys la Diada per la no violència. Una jornada, segons l'entitat, que es converteix en un símbol del llarg camí que encara cal recórrer per eradicar els conflictes armats.

Segons el president de la Unipau, Arcadi Oliveres, guerres com la de Líbia demostren que només satisfan interessos econòmics.

Arcadi Oliveres

Totes les guerres amaguen interessos econòmics. Hem de destacar les formes que Ghandi aplicava d'actuació no violenta.

Your browser doesn’t support HTML5 audio






En l'edició d'enguany, prop de 40 persones s'han concentrat a la plaça dels Quatre Cantons per commemorar la jornada.