La Fundació Sant Cugat debat l'articulació de la sobirania dels estats


  • Comparteix:

Gaya, Casamitjana i Bea, durant la vetllada

Gaya, Casamitjana i Bea, durant la vetllada

Desmembrar els estats actuals és una manera de debilitar el món globalitzat i així assolir la independència 'real' dels pobles. Aquesta és una de les idees que el regidor de la CUP Ignasi Bea ha defensat al debat sobre autogovern que la Fundació Sant Cugat ha organitzat aquest dimarts. La vetllada també ha comptat amb la ponència de l'exregidor del PSC Joan Gaya que ha qüestionat la viabilitat del federalisme espanyol i ha apostat per la necessitat que els estats cedeixin part de la seva sobirania a les autonomies.

Una quarantena de persones han acudit a l'espai gastronòmic Terra Dolça per assistir al tret de sortida del cicle de conferències 'Reptes d'avui a debat' que organitza la Fundació Sant Cugat. El regidor de la CUP, Ignasi Bea, i l'exregidor del PSC Joan Gaya han presentat dues ponències amb els conceptes de nació i sobirania com a teló de fons, en un món globalitzat.

Després de refermar la mort de l'Estat de les autonomies, Ignasi Bea ha alçat la veu per assenyalar la inexistència del federalisme per manca d'interlocutors que reconeguin la secessió prèvia. Sobre la independència, el regidor de la CUP ha dit que no es podrà assolir de 'forma real' mentre les decisions les prenguin els mercats.

Ignasi Bea

No pots ser independent en aquesta Unió Europea, ets indepent però sense Estat, perquè les decisions es prenen en un altre lloc.




De la seva banda, l'exregidor del PSC Joan Gaya ha marcat la necessitat que els estats cedeixin part de la seva sobirania a les autonomies i de posar en qüestió la viabilitat del federalisme espanyol.

Joan Gaya

Cal veure si en l'Europa que estem construint tenen sentit estadis intermedis com una federació espanyola, que es podria posar en qüestió si és necessària o no.




En termes de sobirania, Gaya ha remarcat que la retallada de l'Estatut és un prova fefaent de la submissió de les autonomies al centralisme dominant. D'altra banda, l'exregidor del PSC també ha validat les tesis de la Fundació Catalunya-Estat que sosté la viabilitat econòmica d'un estat català en considerar que convertirien Catalunya en un país més eficient.

La primera cita del cicle 'Reptes d'avui a debat' ha tingut la regidora d'ICV-EUiA, Roser Casamitjana, com a moderadora.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.