Sant Cugat ja disposa del penó de Sant Medir restaurat

El penó restaurat s'ha entregat al CRBMC

Societat

Publicat el 20/feb/12 per Jon Sindreu

El penó de Sant Medir ha estat entregat oficialment a la ciutat aquest dilluns al matí en un acte al Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya (CRBMC), ubicat a Valldoreix, que s'ha encarregat de restaurar-lo durant el darrer mes. La Penya Regalèssia va cedir la bandera a l'Ajuntament el desembre passat per arreglar els desperfectes que la peça havia patit al llarg dels anys. A partir d'ara, serà exposada de manera permanent al Museu de Sant Cugat.

La part tèxtil del penó, que data dels anys 40, ha passat per una reestructuració total i a fons després que el seu ús reiterat al llarg dels anys hagués desgastat el teixit i la pintura. La restauradora encarregada dels treballs, Maite Tomeu, ha assegurat que l'estructura de la peça fa que es degradi fàcilment.

Maite Tomeu

Al ser una pintura a l'oli sense una estructura rígida es desgasta més.

Your browser doesn’t support HTML5 audio



La restauració ha implicat desmuntar la pintura del teixit, arreglar les dues parts per separat i reintegrar-les després, a més de treure'n la brutícia i el rovell. El seu cost ha estat de 4.840 euros, dels quals més del 70% els ha pagat l'Ajuntament i la resta ha anat a càrrec del departament de Cultura de la Generalitat.

De la seva banda, l'alcaldessa, Mercè Conesa, ha agraït la donació que la Penya Regalèssia ha fet a la ciutat, i ha remarcat que el penó de Sant Medir recorda la tradició pagesa de Sant Cugat.

Mercè Conesa

És un reflex del passat agrícola de la ciutat.

Your browser doesn’t support HTML5 audio



A partir d'ara, la peça es mostrarà de forma permanent al Museu, a recer de la pluja i en condicions òptimes per a la seva conservació. A més, la voluntat de la Penya Regalèssia és encarregar una rèplica de la bandera al CRBMC, per poder-la fer servir durant els aplecs i d'altres activitats sense malmetre l'original.