Una xerrada analitza la cultura jueva al llarg dels segles


Temes relacionats

La primera conferència del cicle 'Cultura i Tolerància' reinvidica el passat islàmic de la península (29/feb/12)


  • Comparteix:

Magdalena, durant la conferència

Magdalena, durant la conferència

La comunitat jueva ha estat dispersa gran part de la seva història i durant la seva etapa a la península a l'edat mitjana va patir una situació de discriminació. Així ho ha assegurat aquest dimecres el professor de filologia semítica de la Universitat de Barcelona (UB) Ramon Magdalena, en una xerrada en el marc del cicle 'Cultura i Tolerància' dels Amics de la Unesco Valldoreix-Sant Cugat. La conferència, titulada 'Els jueus a Sefarad', ha reunit prop d'una cinquantena de persones a l'Arxiu Nacional de Catalunya (ANC).

Magdalena ha analitzat el concepte de jueu i ha advertit que no significa el mateix que israelita. Segons ha explicat el professor de la UB, la cultura judaica ha viscut dividida bona part dels segles, primer en diferents grups com els fariseus i els zelotes, entre d'altres, i després geogràficament en diferents punts de l'Imperi Romà. No és fins la redacció del Talmud, al segle V, que es pot parlar estrictament de cultura jueva.

El prestigi de l'Islam a la península va atreure molts jueus que, amb el pas dels anys, s'hi van establir. Tot i això, la relació d'aquestes comunitats amb cristians i musulmans no va ser sempre amistosa. Ho ha explicat Magdalena en declaracions a Cugat.cat.

Ramon Magdalena

Malauradament, aquests minoritaris van viure en una situació d'extrema dificultat on la tolerància era molt fluixa.


Aprofitant les activitats de commemoració del Dia Internacional de la Dona, la propera conferència del cicle 'Cultura i tolerància' analitzarà el seu paper en el món de l'Islam. L'acte, que tindrà lloc a l'ANC el proper dimecres a les set de la tarda, anirà a càrrec de la també professora de filologia semítica de la UB Dolors Bramon.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.