Un fanal autònom, nou pas del projecte de ciutat intel·ligent

El nou fanal no emet CO2

Societat

Publicat el 13/mar/12 per Mikel Vilalta

Sant Cugat ha fet un pas més en el seu projecte de convertir-se en ciutat intel·ligent amb la instal·lació d'un fanal al parc de Ramon Barnils que funciona amb energia eòlica i solar. L'Ajuntament ha anunciat que, en cas que el rendiment d'aquest aparell sigui satisfactori, se'n podrien instal·lar més a zones poc il·luminades de la ciutat, com el polígon de Can Sant Joan.

Es tracta d'un dels primers fanals d'aquestes característiques que s'instal·len a Catalunya, funciona sense connexió elèctrica i no genera emissions de CO2. El fanal disposa d'una miniturbina eòlica amb la qual es genera electricitat per generar llum. També incorpora una placa solar fotovoltaica de reforç que ajuda el fanal a mantenir una continuïtat de producció energètica. L'energia generada pel fanal s'acumula en unes bateries integrades que li proporcionen una autonomia de fins a tres dies, de manera que podria continuar funcionant durant aquest temps encara no faci ni vent ni sol.

La tinenta d'alcalde de Serveis Urbans, Cristina Paraira, ha explicat que en cas que el rendiment sigui positiu, l'Ajuntament estudiarà la possibilitat d'instal·lar altres fanals a zones del municipi poc il·luminades.

Cristina Paraira

La zona del polígon de Can Sant Joan seria una bona zona on aplicar-ho.

Your browser doesn’t support HTML5 audio



La presentació ha comptat amb la presència dels responsables d'Hienergy Spain, Antoni Cañizares i Julio de Miguel, empresa que ha instal·lat la infraestructura. Aquest nou fanal del parc de Ramon Barnils se suma als altres projectes destinats a convertir Sant Cugat en una ciutat intel·ligent. Des del passat mes de novembre, Sant Cugat té el primer carrer intel·ligent de Catalunya, Cèsar Martinell, que diposa de diversos sensors que optimitzen la gestió dels serveis de la il·luminació i recollida d'escombraries, entre d'altres.