Els negocis de Pilar de Borbó, un dels temes silenciats el 2011 pels mitjans segons Mèdia.cat


Temes relacionats

L'Anuari Mèdia.cat es marca noves fites gràcies a la recaptació a través de la xarxa (30/gen/12)

Mèdia.cat aconsegueix el finançament per a l'anuari de temes silenciats en 12 hores (24/gen/12)

Els mitjans van 'minimitzar' el passat franquista de Carlos Sentís, segons Mèdia.cat (21/jul/11)

L'explotació il·legal de recursos sahrauís per una empresa local, un dels silencis mediàtics de 2010 (22/jun/11)


  • Comparteix:

Pilar de Borbó, germana del rei / Font: Cadena Ser

Pilar de Borbó, germana del rei / Font: Cadena Ser

Els negocis de la infanta Pilar de Borbó a través d'una SICAV és un dels principals temes silenciats pels mitjans de comunicació durant el 2011, segons l'anuari de Mèdia.cat, l'observatori de mitjans del grup Ramon Barnils. El document, presentat aquest dijous, posa cada any sobre la taula la quinzena de temes que, segons el col·lectiu, no s'han tractat als mitjans o bé s'han analitzat amb poca profunditat.

La infanta Pilar de Borbó, germana del rei Joan Carles, presideix una societat d'inversió col·lectiva (SICAV), Labiernag 2000, amb un patrimoni de 4,5 milions d'euros, per la qual el 2010 no va pagar pràcticament impostos. Aquest és un dels temes silenciats pels mitjans de comunicació, segons aquest anuari, tot i el debat públic sobre els negocis de la Casa Reial i de les SICAV, que són usades per les grans fortunes per esquivar el pagament d''impostos.

Al treball, també hi sobresurt la superficialitat amb què s'ha tractat el fet que Banc Sabadell, La Caixa, Bankia, Catalunya Caixa i Banca March financen i inverteixen en empreses de producció armamentística. Catalunya Caixa és protagonista d'un altre dels temes amb poc ressò informatiu: l'encariment mundial de productes de primera necessitat a través d'un dipòsit financer de risc promogut per l'entitat d'estalvis. Altres temes silenciats o tractats superficialment, segons l'anuari de Mèdia.cat, són l'absència d'una llei per a 'lobbies' a l'Estat espanyol, les xifres de frau fiscal entre les grans fortunes, la construcció d'un gasoducte entre Martorell i Figueres, i els motius dels contraris a la independència de Catalunya.

El president del Grup Barnils, Joan Vila, destaca que actualment la censura existeix, tot i que no en la fórmula clàssica.

Joan Vila

La censura clàssica és la que vol impedir que les coses surtin i la moderna és la que amaga el seu contingut amb el tipus de tractament.


Al pròleg del document, els dos coordinadors del treball, Roger Palà i Sergi Picazo, remarquen que l'anuari no es publica contra els periodistes, sinó que vol ser una reivindicació del rol social dels mitjans de comunicació. Segons els coordinadors, cal que els professionals siguin conscients de les deficiències informatives i es preguntin per què hi ha hagut aquests silencis. Tot i aquesta visió crítica, Palà i Picazo també subratllen que, entre aquesta quinzena de temes silenciats, hi ha hagut mitjans locals i alternatius que han tractat les qüestions amb la professionalitat adient.

L'anuari s'ha presentat aquest dijous coincidint amb el dia internacional de la Llibertat de Premsa. L'elaboració del document ha estat possible a una campanya de micromecenatge en què han participat 262 persones. També hi ha hagut el suport de la fundació Escacc, del Col·legi de Periodistes de Catalunya i d'un màster de la UAB dirigit pel santcugatenc Xavier Giró.

A Sant Cugat, l'anuari es podrà comprar per 10 euros a la llibreria Alexandria.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.