Ja es coneix la programació del curs d'estiu de la Unipau


Temes relacionats

Les alternatives socials de l'Amèrica Llatina centraran el seminari d'estiu de la Unipau (12/mar/12)


  • Comparteix:

Edició anterior de la cita

Edició anterior de la cita

La violència, el narcotràfic, el nacionalisme i el llegat del colonialisme seran les perspectives des de les quals s'analitzarà el present i el futur de Llatinoamèrica a la 27a edició del curs d'estiu de la Universitat Internacional de la Pau (Unipau). La cita comptarà amb la participació d'especialistes de diverses branques en un curs que s'allargarà una setmana. El dijous 19 de juliol una xerrada del president de l'Institut Català Internacional per la Pau (ICIP), Rafael Grasa, engegarà el cicle de ponències i debats.

La primera jornada completa, que tindrà lloc el divendres 20 de juliol, abordarà els moviments socials i polítics que han sorgit en els darrers anys i com aquests poden influir en la creació d'una nova manera de participació i una nova concepció de la nació. Entre els ponents d'aquesta jornada hi figuren el doctor en Ciència Política per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) Ricard Gomà i el teòleg, jesuïta i responsable de l'àrea de teològica de Cristianisme i Justícia José Ignacio González Faus, entre d'altres.

L'endemà, l'ecologia i els recursos naturals agafaran el protagonisme. En aquest apartat es parlarà del model econòmic i les seves conseqüències al medi natural, dels conflictes ambientals i la resposta que s'està donant des dels moviments autòctons. En aquesta jornada hi intervindran la investigadora de l'Observatori del Deute a la Globalització (ODG) Mónica Vargas i el catedràtic d'Economia i Història de la UAB Joan Martínez Alier.

El cicle continuarà amb un dia dedicat als drets humans des d'una perspectiva de gènere i d'ètnia. Aquí, es debatrà sobre els moviments socials de base indígena i el paper de les dones en les transformacions que està vivint Llatinoamèrica. El professor de Dret Constitucional de la Universitat de Girona (UdG) Marco Aparicio i la professora investigadora de la Universidad Autónoma Metropolitana (UAM) de Mèxic Guiomar Rovira seran alguns dels ponents.

Dilluns serà el torn per tractar l'economia. L'anàlisi de les desigualtats del continent, les migracions i les possibles alternatives seran les qüestions que tractaran el professor d'Economia Política de Llatinoamèrica de la Universitat d'Oxford Diego Sánchez i la llicenciada en Comunicació i fotògrafa Vanessa García, entre d'altres especialistes en aquest camp.

Finalment, s'abordarà la qüestió de la violència. Els especialistes parlaran dels diversos conflictes armats que han tingut o tenen lloc al territori i com alguns han optat per la via democràtica per assolir els seus objectius. Aquesta jornada comptarà també amb les paraules del catedràtic de Ciència Política i de l'Administració de la Universitat de Barcelona (UB) Rafel Martínez i la investigadora de l'Institut Iberoamericà Elena Martínez Barahona.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.