El documental 'Operació Garzón contra l'independentisme català' s'estrena avui

Cartell del documental / Font: Aragirona.cat

Societat

Publicat el 9/jun/12 per Mar Castro

El documental 'Operació Garzón contra l'independentisme català', impulsat pel portal independentista Llibercat.cat, s'estrena aquest dissabte a Olot. El llargmetratge recorda l'operació que l'exjutge va dur a terme el 1992 contra presumptes membres de Terra Lliure. Els acusats, dos dels quals eren santcugatencs, van denunciar llavors haver patit tortures, una afirmació que ni Garzón ni cap altre jutge van voler investigar.

Els principals protagonistes del documental, d'una hora de durada, són alguns dels detinguts, que expliquen les seves experiències i els seus records sobre com van ser 'torturats i humiliats', però també apareixen familiars, que narren el 'drama' de no saber res dels seus parents, així com diferents periodistes de l'època i l'escriptora Isabel-Clara Simó, que ha donat suport al projecte des dels inicis.

Durant la jornada a Olot, també s'ha preparat una sèrie d'activitats per recordar aquella efemèride de fa 20 anys. El programa començarà al migdia amb actuacions musicals i un dinar popular, i a les set de la tarda es projectarà el documental al Teatre Principal.

La intenció dels impulsors del projecte és fer una sèrie de presentacions del documental per tot el territori. De moment, hi ha confirmada una segona sessió el penúltim divendres de mes a Mataró.

El portal de micromecenatge Verkami va ser l'encarregat de recaptar part dels fons necessaris per dur aquest projecte a la gran pantalla.