Menys conflictes armats però més desigualtats, la realitat de l'Amèrica Llatina


Temes relacionats

La 27a edició de la Unipau centrada a l'Amèrica Llatina ja està en marxa (20/jul/12)


  • Comparteix:

Rafael Grasa és el president de l'Institut Català Internacional per la Pau (ICIP)

Rafael Grasa és el president de l'Institut Català Internacional per la Pau (ICIP)

El continent llatinoamericà és el territori del món amb un balanç de pau més positiu. Enguany, els reptes ja no se centren només en la violència dels conflictes armats. Ho assegura el president de l'Institut Català Internacional per la Pau (ICIP), Rafael Grasa, que ha presidit la conferència inaugural del curs d'Estiu de la Universitat Internacional de la Pau (Unipau). Segons Grasa, cal abordar les grans desigualtats socials i el naixement de 'nous rostres de violència'. L'escenari de futur passa, segons ha dit Grasa, per corregir un sistema polític insuficient, construir projectes de país a llarg termini i, sobretot, creure en la capacitat de la societat civil de generar canvis.



L'Amèrica Llatina, tot i ser un territori amb un saldo positiu pel que fa a la reducció de conflictes armats, continua mantenint unes xifres de violència molt elevades. És el que Grasa denomina 'nous rostres de la violència', reflectits en el narcotràfic, la venda d'armes il·legal, l'alta despesa armamentística, la criminalitat internacional i les bandes juvenils, entre d'altres.

Tot i que el continent viu en una relativa estabilitat democràtica i econòmica, cada vegada és més evident la polarització social i política del territori. Així, Grasa ha assegurat que 'no hi ha cap altre lloc del món amb més desigualtats i exclusió social' i cita el Brasil com l'exemple de la paradoxa: 'És el país amb el creixement més elevat del continent, però també el que registra unes diferències socials més accentuades'.

Les tensions socials i polítiques són difícils de processar en els països llatinoamericans. No obstant això, existeix un sistema social molt actiu amb una 'gran capacitat de generar canvi', que ha vist néixer moviments de dones i pobles originaris que plantegen escenaris de futur 'molt esperançadors'. Tot i això, com destaca Grasa, cal que les maneres tradicionals de fer política canviïn per donar pas a noves fórmules i evitar 'un esclat social'.

Rafael Grasa

En els partits polítics les coses no avancen prou bé. A 10 o 15 anys vista el sistema polític ha de canviar, sinó l'esclat social a Amèrica Llatina serà enorme.


Al 'no avançament' dels moviments polítics s'hi sumen unes institucions públiques i estats dèbils, i un sistema judicial 'ineficient i corrupte', com ha descrit Grasa, que també, no obstant això, ha destacat que cal mirar els escenaris de futur amb optimisme. Per al president de l'ICIP fan falta projectes de país a llarg termini més enllà de la dinàmica electoral quadriennal, per abordar una millor gestió, ressolució i transformació d'aquests conflictes.

Rafael Grasa

L'exclusió social, la pobresa i la desigualtat es pot resoldre. Cal posar el desenvolupament humà sostenible en el centre. Els temps de la política són curts i per canviar coses calen temps mitjanament llargs.


L'Amèrica Llatina és, actualment, la segona massa de terra del planeta i recull el 12% de la població humana. Tot i que, en moltes ocasions, el continent és concebut com una unitat molt compacta, el president de l'ICIP ha recordat que es tracta d'una regió molt heterogènia on s'ubiquen subregions molt diverses.

El continent balla, enguany, entre promeses de creixement com el Brasil, Mèxic i Xile, i països amb un futur incert com Cuba, Venezuela, l'Argentina i Bolívia. Segons Grasa, un altre dels factors que el territori necessita per tirar endavant és abandonar el victimisme: '200 anys d'independència donen perquè les elits dels respectius països agafin les regnes. No tot és culpa del colonialisme, ni dels Estat Units' (EUA). A més ha posat la mirada en 'l'efecte Obama', que està actuant de manera menys intervencionista que d'altres presidents dels EUA sobre la zona, i l'efecte que la Xina està exercint sobre l'Amèrica Llatina en els últims anys.

Entrevista a Rafael Grasa

Escolta l'entrevista sencera amb el president de l'ICIP, Rafael Grasa.




  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.