La societat llatinoamericana exigeix més reconeixement de les seves comunitats


Temes relacionats

La 27a edició de la Unipau centrada a l'Amèrica Llatina ja està en marxa (20/jul/12)

Menys conflictes armats però més desigualtats, la realitat de l'Amèrica Llatina (20/jul/12)


  • Comparteix:

Pedro Ibarra és catedràtic de la Universitat del País Basc

Pedro Ibarra és catedràtic de la Universitat del País Basc

La societat civil organitzada de l'Amèrica Llatina està fent emergir nous projectes identitaris, despresos d'un sentiment de voluntat d'autogestió i reconeixement de les comunitats autòctones dels territoris, que van més enllà de l'exigència d'estat-nació. Així ho ha exposat el catedràtic de la Universitat del País Basc Pedro Ibarra que ha participat en el curs d'estiu de la Universitat Internacional de la Pau (Unipau), amb la conferència que ha ofert aquest divendres titulada 'Nacionalisme, independència. Estat post-nacional?'.



Més enllà de les respostes nacionalistes clàssiques, liderades essencialment per les 'nacions sense estat', Ibarra considera que l'Amèrica Llatina s'alimenta també d'un discurs identitari que no necessita una fórmula d'estat, però sí un reconeixement i una autogestió de determinades col·lectivitats. Seria el cas de Guayaquil, a l'Equador, i de les comunitats originàries d'arreu del continent, com exposa el ponent.

Pedro Ibarra

La demanda d'una societat post nacional prové de la societat organizada. El que demanen és un major pes dels movimients en la definició de la societat i una major autonomia.


Es tracta d'un discurs de minories que, malgrat provenir de demandes socials organitzades, troben la confrontació estricta dels estats. Com afirma Ibarra, l'estructura estatal tradicionalment configurada vol mantenir la cohesió territorial, lluny d'assumir aquest sentiment com a projecte d'estat.

Pedro Ibarra

Els propis estats centrals mai no veuen amb bons ulls que la seva societat tingui fracturada la identitat única. Per tant, pressionarà perquè no es trenqui.


Segons el també president de la Fundació Betiko, la coexistència d'identitats nacionals i post nacionals és molt complicada, ja que suposen, en la majoria dels casos, interessos contraposats. Ibarra, a més, ha subratllat les dificultats d'encabir la realitat de l'Amèrica Llatina en conceptes acadèmics com el nacionalisme, la independència, els estats i els estats post nacionals, perquè existeixen molts matissos que s'allunyen de les teories i definicions intel·lectuals.

Entrevista a Pedro Ibarra

Escolta aquí l'entrevista sencera.




  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.