Les desigualtats socials de Xile són un llegat de Pinochet, segons Traveria


Temes relacionats

La societat llatinoamericana exigeix més reconeixement de les seves comunitats (20/jul/12)

Les desigualtats socials de Xile són un llegat de Pinochet, segons Traveria (20/jul/12)

La 27a edició de la Unipau centrada a l'Amèrica Llatina ja està en marxa (20/jul/12)

Menys conflictes armats però més desigualtats, la realitat de l'Amèrica Llatina (20/jul/12)


  • Comparteix:

Antoni Traveria ha estat també corresponsal a Xile de TVE

Antoni Traveria ha estat també corresponsal a Xile de TVE

Xile necessita una millor inclusió social interna que redueixi les desigualtats en la societat, nascudes del sistema econòmic neoliberal imposat durant la dictadura d'Augusto Pinochet i que encara avui arrossega el país. Aquest és un dels reptes del país llatinoamericà, que el director general de la Fundació Casa Amèrica Catalunya, Antoni Traveria, ha exposat a la conferència del curs d'estiu de la Universitat Internacional de la Pau (Unipau) 'Conseqüències de la peculiar transició política xilena'. Segons el ponent, els xilens encara han de superar la por instaurada durant els anys de règim dictatorial.



Una de les peculiaritats de la transició xilena, com bé exposa Traveria, és la preservació màxima del model econòmic heretat del règim de Pinochet, instaurat poc després del cop d'estat del dictador el 1973. Es tracta de la doctrina neoliberal de l'Escola de Chicago, que va tenir el seu 'laboratori' al país llatinoamericà, on va dur a terme polítiques de privatització massives i va basar l'economia en l'exportació de matèries primeres.

Segons el director general de la Fundació Casa Amèrica Catalunya, aquestes mesures econòmiques, que s'han modificat molt lleument en el sistema econòmic en democràcia, han provocat que Xile sigui un dels països amb més desigualtats socials de l'Amèrica Llatina. 'La riquesa se situa en el 20% de la població, formada per classes altes i per aquelles classes mitjanes que es van posicionar al costat del règim', assegura Traveria. És per aquests motius que considera injust que la transició xilena esdevingui un model a seguir a nivell mundial.

Antoni Traveria

La renúncia a tantes coses que van fer els demòcrates durant al dictadura. Es té com a referència el creixement econòmic de Xile, però és el país de l'Amèrica Llatina amb més inequitat.


Segons el també periodista, hi ha hagut una 'falta de valentia' de la coalició Concertación de Partidos por la Democràcia (que aglutina les formacions polítiques opositores al règim) durant els seus 20 anys al poder. Això ha provocat una desafecció de la societat civil, que s'ha vist reflectida en les últimes eleccions, on la victòria va ser per a les dretes liderades per Sebastián Piñera.

Antoni Traveria

Crec que ha faltat molta valentia i hi ha hagut comportaments polítics que han generat desconcert en la societat.


Per Traveria, la població de Xile ha de superar encara molts aspectes de la dictadura de Pinochet, ja que encara es pot llegir la por en les seves mirades'. Tot i així, ha elogiat que el país compta amb una gran massa social mobilitzada que ajudarà a enfocar amb optimisme els reptes de país a què s'enfronta.

Antoni Traveria

Escolta l'entrevista sencera.




  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.