La majoria de conflictes a l'Amèrica Llatina es vinculen amb la Unió Europea


Temes relacionats

La societat llatinoamericana exigeix més reconeixement de les seves comunitats (20/jul/12)

Les desigualtats socials de Xile són un llegat de Pinochet, segons Traveria (20/jul/12)


  • Comparteix:

Mónica Vargas ha defensat, també, la sobirania alimentària com a alternativa de futur

Mónica Vargas ha defensat, també, la sobirania alimentària com a alternativa de futur

La majoria de conflictes a l'Amèrica Llatina es vinculen a les relacions interessades establertes per la Unió Europea, a través de la imposició d'un model extractivista. Així ho ha defensat la investigadora de l'Observatori del Deute en la Globalització (ODG), Mónica Vargas, durant la seva ponència al curs d'estiu de la Unipau, on ha destacat el perill que aquests tractes suposen per a la societat i la biodiversitat dels països llatinoamericans. Segons Vargas, s'ha d'apostar fermament per un model de sobirania alimentària i cuidar la diversitat dels territoris i les seves terres.



La Unió Europea (UE) té una relació de dependència pel que fa als recursos naturals amb l'Amèrica Llatina i ha imposat un model basat en les extraccions i exportacions que genera un impacte negatiu a les poblacions autòctones.

Tal com exposa la investigadora de l'Observatori del Deute en la Globalització, Mónica Vargas, 'després de 15 anys de forta presència de capital europeu a territori llatinoamericà, el balanç, actualment, és negatiu'. Segons diu, la majoria dels conflictes existents a l'Amèrica Llatina es vinculen directament o indirectament amb les relacions productives i comercials establertes amb Europa, basades essencialment en acords de lliure comerç.

Mónica Vargas

Existeix una total irresponsabilitat del capital europeu a l'Amèrica Latina.


Vargas ha parlat d'injustícia ambiental i ha destacat la importància de potenciar el consum local per revitalitzar la sobirania alimentària que, segons diu, és l'opció més encertada. Per això considera imprescindible reprendre conceptes com la paraula 'cuidar' i aplicar-los també a les terres. En aquest sentit, s'ha oposat fermament al projecte d'Eurovegas i ha recordat que el Parc Agrari del Llobregat és el segon espai de terra més fèrtil del Mediterrani Nord.

Mónica Vargas

Hem de cuidar el Parc Agrari on volen instal·lar 'Eurovegas'.


A més, Vargas ha assegurat que s'està 'fermentant' un cop d'Estat a nivell mundial i per això cal una població organitzada i mobilitzada que sigui capaç de jugar a totes les bandes i instrumentalitzar les relacions amb els aliats, i 'reconèixer ràpid l'enemic, portar-lo a terreny propi i actuar'.

Entrevista a Mónica Vargas

Escolta aquí l'entrevista sencera.




  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.