SCAPS, fidel al Sàhara tot i que el govern espanyol anunciï un segrest 'imminent'


  • Comparteix:

SCAPS treballa amb diferents projectes al Sàhara / Font: 324.cat

SCAPS treballa amb diferents projectes al Sàhara / Font: 324.cat

Sant Cugat amb el Poble Saharauí (SCAPS) considera que la decisió del govern espanyol de repatriar 12 cooperants dels campaments de refugiats a Mali davant la possibilitat d'un segrest 'imminent' és un muntatge polític que previsiblement respon a pressions del govern del Marroc. Davant d'aquest anunci, SCAPS ha signat un manifest de la Coordinadora Estatal d'Associacions de Solidaritat amb el Sàhara (CEAS-SÁHARA) on es reclamen explicacions a l'executiu espanyol i es critica la voluntat de crear por a la societat espanyola perquè no vagi al territori. L'associació santcugatenca, no obstant això, manté el viatge previst per d'aquí a dos o tres mesos.

La presidenta d'SCAPS, Neus Bosch, reclama explicacions al ministeri d'Afers Exteriors i de Cooperació espanyol, per l'actuació política d'evacuar els cooperants espanyols dels campaments de refugiats sahrauís sense previ avís. Segons Bosch, aquest moviment respon, probablement, a pressions del govern del Marroc que vol limitar l'ajuda humanitària espanyola al territori. Per això, com assegura Bosch, l'Estat espanyol està intentant crear por a la societat espanyola perquè no faci tasques de cooperació al Sàhara.

Neus Bosch

M'atreviria a dir que és per les pressions que hi ha des del Marroc. Volen pressionar-los al màxim.


L'associació santcugatenca s'ha adherit al manifest de la CEAS-SÁHARA on es lamenta aquest 'fort cop' al moviment sahrauí i s'assegura que les mesures de seguretat d'aquest territori són molt elevades arran del segrest de cooperants a Tindouf. A més, critiquen que aquest no pot ser un justificant per retirar l'ajuda humanitària i 'cedir al xantatge'.

Tot i l'anunci del govern espanyol, SCAPS no canviarà els seus plans i manté la intenció de viatjar al Sàhara d'aquí a un parell o tres de mesos per continuar amb les tasques d'ajuda.

Neus Bosch

Nosaltres, d'aquí a un parell o tres de mesos, baixarem. Això de moment no ens ha fet repensar res. Continuarem amb els diferents projectes d'ajudes.


Bosch ha lamentat les repercussions tan negatives que pot tenir aquesta decisió sobre la població del Sàhara, que subsisteix gràcies a la cooperació internacional. En aquest sentit, també ha reclamat que la comunitat internacional i, especialment, l'Estat espanyol exerceixin les responsabilitats que els corresponen en aquest conflicte.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.