Hidratar-se molt, clau per combatre l'augment de temperatures


Temes relacionats

L'onada de calor porta aquest dijous 34 graus de màxima a Sant Cugat ( 9/ago/12)

L'onada de calor portarà màximes de 34 graus a les comarques barcelonines ( 7/ago/12)


  • Comparteix:

Beure molta aigua és el principal consell

Beure molta aigua és el principal consell

Evitar les activitats d'esforç a l'aire lliure durant les hores de més sol, hidratar-se correctament i tenir cura de nadons i la gent gran són alguns consells que recomana seguir Protecció Civil davant l'onada de calor que afecta el país. En cas de trobar una persona afectada per un cop de calor cal avisar urgentment els serveis mèdics o el 112, traslladar-la a un lloc fresc i donar-li aigua, així com mullar-la i ventar-la fins que arribin els professionals de la salut.

El Departament de Salut ha activat el Pla d'actuació per prevenir els efectes de les altes temperatures sobre la salut. La DGPC recomana a la ciutadania conèixer els consells per prevenir aquest augment significatiu de les temperatures.

Protecció Civil indica que dins de casa, la persona hauria de estar a les estances més fresques. Alhora, s'aconsella tenir algun tipus de climatització, ja sigui aire condicionat com ventilador i que, en cas contrari, s'ha de passar un mínim de dues hores en un lloc climatitzat. Finalment, se suggereix beure aigua fresca freqüentment encara que no es tingui set.

D'altra banda, Protecció Civil anuncia que s'ha d'evitar el sol directe quan es passeja pel carrer. Per això, es recomana l'ús d'una gorra o d'un barret. La direcció general de Protecció Civil (DGPC) també indica que s'ha de procurar caminar per l'ombra o romandre en locals climatitzats durant les hores de més sol i evitar les activitats físiques intenses.

Pel que fa al cotxe, el departament d'Interior recomana evitar viatjar durant les hores de més calor. Alhora, aconsella que no s'hauria de deixar nens ni persones grans dins del vehicle amb les finestres tancades. El departament alerta també del canvi sobtat de temperatura que pot haver quan s'entra o se surt del cotxe.

Finalment, Interior recomana evitar els menjars calents o els que aporten moltes calories com les salses, els fregits o els arrebossats i potenciar els aliments rics en aigua, és a dir, les fruites, les verdures i les hortalisses. Alhora també aconsella no prendre begudes alcohòliques.

Els col·lectius més vulnerables davant l'onada de calor són la gent gran, els malalts i els infants. Des de Protecció Civil, se suggereix visitar la gent gran i/o malalta un cop al dia i, si es prenen una medicació, revisar amb el metge si aquesta pot influir en la termoregulació. Protecció Civil també aconsella fer seguir aquests consells a aquests col·lectius.

Els efectes més corrents d'una onada de calor són el mal de cap, les nàusees, la set intensa, les convulsions i la somnolència o la pèrdua de coneixement.

Si durant l'onada de calor, algú es troba amb una persona amb els efectes de la deshidratació, s'ha d'avisar urgentment als serveis d'emergència trucant el 112. Tot seguit, s'ha de traslladar l'afectat a una zona més fresca i donar-li aigua, mullar-lo i ventar-lo fins que arribin els professionals de la salut.

Per qualsevol altre qüestió, les autoritats recomanen trucar al telèfon de Sanitat Respon (061 o el 902.111.444.) que dóna servei les 24 hores del dia. En cas d'urgència, cal trucar el 112.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.