El Suprem rebutja els concerts per a centres concertats que separen per sexe


  • Comparteix:

Alumnes del Viaró, a Torreciudad. / Font: Viaro.es

Alumnes del Viaró, a Torreciudad. / Font: Viaro.es

El Tribunal Suprem (TS) rebutja els fons públics per a escoles concertades que imparteixen educació diferenciada per raó de sexe, en unes sentències per a centres educatius de Cantàbria i Andalusia. Les sentències no tindran aplicació a Catalunya fins al 2014 quan la Generalitat renovi la concertació, tot i això el govern espera no haver de fer efectiu el dictamen en considerar que les institucions afectades recorreran abans les sentències. La Federació d'Associacions de Pares i Mares d'Escoles Lliures de Catalunya (FAPEL), on s'integren les AMPA del Viaró i La Farga, considera que la sentència es contradiu i és un atac contra la llibertat d'elecció d'escola de les famílies.

El TS ha donat la raó a la Junta d'Andalusia i al govern de Cantàbria que van negar el concert a dos col·legis de l'Opus Dei en els quals s'imparteix ensenyament diferenciat. Les sentències argumenten que segons la Llei Orgànica d'Educació (LOE) les escoles no poden discriminar per qüestió de naixement, raça, sexe, religió, opinió o qualsevol altra condició, i que, en el cas dels citats centres, es limita l'admissió a nens o a nenes.

Per tant, tot i reconèixer la legalitat de l'ensenyament diferenciat, el tribunal conclou que aquest tipus de centres no tenen dret a rebre fons públics. D'aquesta manera, el TS desestima el recurs de l'Associació de Pares d'Alumnes del col.legi Torrevelo de Cantàbria i dóna la raó al recurs de la Junta d'Andalusia que va retirar la concertació a l'escola femenina sevillana Elcható de Brenes, tots dos vinculats a l'Opus Dei.

També vinculats a aquesta prelatura són els centres santcugatencs La Farga i Viaró, que només admeten nois, tret de la línia infantil on s'imparteix educació mixta. Amb les de Sant Cugat, en total són 15 les escoles catalanes que separen l'alumnat per sexe.

Les AMPA de les escoles Viaró i La Farga s'integren dins la Federació d'Associacions de Pares i Mares d'Escoles Lliures de Catalunya (FAPEL). El president de la FAPEL, Josep Manel Prats, considera que la sentència és un atac al dret de les famílies a escollir el centre que vulguin per als seus fills.

Josep Manel Prats

Sempre s'ha respectat a Sant Cugat la llibertat de les famílies i s'ha mirat molt que no siguin les escoles les que triïn l'alumnat.


Les sentències del TS no s'aplicaran a Catalunya fins al 2014, quan el govern té previst renovar la concertació de centres. Amb relació al dictamen del Suprem, la Generalitat confia no haver d'aplicar-lo entenent que les institucions afectades la recorreran abans les sentències.

La consellera d'Ensenyament, Irene Rigau, ha defensat l'educació diferenciada com a fórmula per millorar els resultats acadèmics i el dret d'aquestes escoles a rebre el concert.




  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.