Els celíacs reclamen l'IVA supereduït per als productes sense gluten

L'IVA dels productes sense gluten ha augmentat del vuit al 10% / Font: Recetascocinas.com

Societat

Publicat el 24/set/12 per Mikel Vilalta

La secció local de l'Associació de Celíacs de Catalunya lamenta l'encariment dels productes sense gluten que ha provocat la pujada de l'IVA d'aquest setembre. L'entitat alerta que l'augment del 8 al 10% de l'IVA d'aquests productes pot provocar que moltes persones afectades per aquesta malaltia crònica no puguin afrontar el nou cost. És per això que el col·lectiu reclama al govern espanyol que rebaixi l'impost fins al 4% i consideri aquests aliments productes de primera necessitat.

Segons la delegació local de l'associació, la xifra d'inscrits a la ciutat ha disminuït en els últims anys a causa de la crisi. Amb l'augment de l'IVA dels productes sense gluten del 8 al 10%, la secció alerta que hi ha afectats que no poden fer front a aquest encariment i podrien deixar de seguir la dieta, cosa que repercutiria negativament en la seva salut.

La delegada a Sant Cugat de l'Associació de Celíacs de Catalunya, Roberta Magliulo, recorda que la pujada de preus atempta contra la qualitat de vida dels celíacs perquè no tenen més opcions que seguir una dieta sense gluten.

Roberta Magliulo

Per als celíacs representa un augment de costos important. Hem de seguir una dieta sense gluten i aliments molt específics.

Your browser doesn’t support HTML5 audio



Segons l'entitat, el preu d'una barra de pa sense gluten als forns oscil·la avui dia entre els tres i els cinc euros. Magliulo també ha lamentat la manca d'ajudes al col·lectiu de celíacs per part de l'administració. Segons explica, altres països donen més suport a les associacions de celíacs del seus territoris.

Actualment, a Sant Cugat hi ha 160 persones afectades per la celiaquia.