El compromís a l'arquitectura centra la lliçó inaugural de l'ETSAV


Temes relacionats

L'arquitecte Iñaki Ábalos aposta per una arquitectura adaptada a les condicions climatològiques (23/feb/12)

L'economista Carlos Taibo aposta pel decreixement en la inauguració del curs a l'ETSAV (22/oct/10)

L'Escola d'Arquitectura inicia el curs reflexionant sobre les relacions entre arquitectura, vida quotidiana i art (29/nov/06)


  • Comparteix:

La conferència s'ha celebrat a l'auditori de l'escola

La conferència s'ha celebrat a l'auditori de l'escola

L'Escola Tècnica Superior d'Arquitectura del Vallès (ETSAV), ubicada a la ciutat, arrenca el curs posant l'accent en el compromís social de l'arquitectura. L'arquitecta Itziar González Virós ha pronunciat aquest dimarts la lliçó inaugural del centre on ha exposat la seva concepció de la disciplina que, segons ella, ha d'anar de la mà de la participació ciutadana. González assegura que, així, es poden millorar les condicions de vida de la societat.

Itziar González Virós és una arquitecta que, un cop llicenciada, va prometre no construir mai obra nova i va dedicar els seus coneixements a la rehabilitació com a manera de millorar les condicions de vida de les persones. En aquest àmbit, va descobrir el valor de la col·laboració entre l'arquitecte i el veí. Amb aquest plantejament es va fer càrrec de la remodelació de la plaça de Lesseps de Barcelona començant una nova etapa en el sector de l'urbanisme. Els resultats d'aquesta actuació van fer que l'aleshores alcalde de Barcelona, Jordi Hereu, la proposés com a regidora de Ciutat Vella, càrrec que va ocupar del 2007 al 2010 i que va abandonar al veure les resistències i oposicions que despertava la seva intenció de remodelar el districte, fins al punt que va viure una temporada sota amenaces i protegida per escorta policial.

González Virós ha repassat aquesta trajectòria durant la xerrada que ha ofert aquest dimarts posant especial atenció en el compromís ètic que l'ha guit al llarg de la seva carrera. A més, ha volgut traslladar als futurs arquitectes que reivindiquin el seu paper de lideratge en la construcció de la societat.

Itziar González

Ser arquitecte és una manera de comprometre's amb la societat. En l'actualitat han de ser perseverants i liderar la reconstrucció de la societat.


L'acte ha reunit gran part del professorat de l'escola a l'auditori del centre així com una cinquantena d'estudiants que després de la conferència han engegat un debat amb González Virós. Cada any, l'escola arrenca el curs de manera oficial amb una conferència a càrrec de persones de diversos àmbits, no sempre directament relacionats amb l'arquitectura.

El director del centre, Víctor Seguí, apunta que amb la presència d'Itziar González busca posar l'accent en l'arquitectura com a motor de regeneració social i allunyar-se de les perspectives del disseny i l'arquitecte estrella.

Víctor Seguí

Portar l'Itziar és mirar l'arquitectura des de la recuperació, la sostenibilitat i la regeneració social. Ens allunyem de la perspectiva de l'arquitecta estrella i del disseny.


Actualment Itziar González Virós es dedica a la recuperació de polígons industrials en desús.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.