Protecció Civil recorda els consells per combatre el fred


  • Comparteix:

Previsió metereològica dels propers dies / Font: Meteocat

Previsió metereològica dels propers dies / Font: Meteocat

Protecció Civil, coincidint amb la baixada de les temperatures, vol fer un recordatori a la ciutadania sobre el perill que es produeixin accidents a la llar com a conseqüència del deficient funcionament dels sistemes de calefacció, que poden derivar en ferits greus o fins i tot en la mort. La Generalitat recorda que cal tenir especialment cura a principis de temporada d'hivern i a segones residències quan es posen en marxa els sistemes de calefacció els caps de setmana o períodes festius i fa molt temps que estan sense ús. Aquest tipus d'accidents no es poden anticipar adequadament per evitar l'asfíxia o intoxicació, ja que els gasos no es poden detectar amb facilitat per motiu de ser inodors, incolors i no irritants.

Un dels principals riscos és la falta de manteniment adequat dels sistemes i equips de calefacció i també l'obstrucció dels elements de ventilació (obertures que permetin la circulació de l'aire). A més dels manteniments reglamentaris i d'evitar la manipulació indeguda de la instal·lació, els principals elements que cal considerar són el bon estat de:

- Punts i reixetes de ventilació (no obstruir mai, ni parcialment).

- Calderes de gas (qualsevol tipus) o de gasoil.

- Brases o estufes de carbó, llenya, gas, o qualsevol que suposi flama o combustió.

- Xemeneies que cremen llenya, xemeneies decoratives, cremadors de troncs a gas o qualsevol estufa en espais no ventilats.

- Barbacoes o similars.

- Assecadores de roba a gas.

- Forns d'oli, fusta, gasolina o carbó.

- Cuines, sobretot de gas butà o gas natural.

- Escalfadors d'aigua, de piscina o de jacuzzi.

- Fums que puguin entrar a l'habitatge resultat de combustions a l'exterior (grup electrogen a l'exterior, fums d'un vehicle...).

Protecció Civil també vol recordar que una alteració de la forma i color habitual de la flama dels artefactes pot ser símptoma d'una deficient combustió. Si es veu una flama poc consistent i sorollosa, amb puntes groguenques i que s'ennegreix l'aparell, pot donar a entendre que la caldera està fent una combustió deficient.

Molts dels accidents es produeixen a la nit i matinada, per aquest motiu:

- Mai no s'ha d'anar a dormir deixant una caldera o escalfador a gas encès si l'aparell no té ventilació cap a l'exterior.

- No s'ha de deixat en funcionament un braser o estufa de llenya, carbó o similar en una habitació completament tancada: mantingueu una porta, reixeta o una finestra amb una obertura suficient per fer circular aire.

Davant de sospites d'intoxicació, s'han d'obrir les portes i finestres, retirar la persona de l'ambient fins a un punt ventilats i trucar al telèfon d'emergències 112.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.