De l'hort de l'avi a l'agricultura vertical


  • Comparteix:

L'hort a l'escola és un tipus d'horticultura urbana

L'hort a l'escola és un tipus d'horticultura urbana

Sant Cugat ha passat en poc temps de ser un poble agrícola a convertir-se en una ciutat difusa amb un nivell i qualitat de vida elevats. Després d'un període d'edificació massiva, la ciutat es proposa tornar a apropar-se a la natura amb la implantació de diversos horts urbans. Un equip de Cugat.cat ha visitat diverses finques per fer un retrat de les realitats hortícoles del municipi.



La primera iniciativa és la de Can Montmany; una masia abandonada que l'associació l'Ortiga ha recuperat instaurant horta i olivera. De la collita d'olives en fan oli, que embotellen com a oli de Sant Cugat, un producte que feia anys que havia desaparegut del mercat.

Al Casal de Joves TorreBlanca, la mateixa associació l'Ortiga gestiona un hort formatiu. Un espai obert a tot aquell que desitgi aprendre a gestionar un hort familiar. Els tallers es fan una vegada al mes i consten d'una part teòrica i una segona part pràctica on es dóna una empenta al manteniment de l'hort.

Una de les cooperatives amb la qual treballa l'Ortiga és la Viti, una agrobotiga que gestionen dos germans d'Ullastrell. A més d'oferir aliments ecològics, venen taules de cultiu i assessoren tots aquells que vulguin muntar un hort urbà.

A l'altra banda de la ciutat, concretament al barri de Can Mates, els més grans es reparteixen 15 parcel·les d'horts urbans. Formen part de 'l'Hort de l'avi', un espai municipal reservat al cultiu que canvia de mans cada dos anys. L'única condició per participar del sorteig és ser santcugatenc i jubilat.

Els més petits també s'impliquen en la recuperació de l'agricultura. L'escola Pins del Vallès ja fa 10 anys que incorpora un hort escolar dins del seu pla d'activitats. Des de P3 i fins a 6è de primària, tots passen per l'hort, adaptant les seves tasques a la matèria del curs. Una activitat que es regula de manera externa a través de la Xarxa d'Horts Escolars de Sant Cugat, on hi participen gairebé tots els centres educatius del municipi.

El futur està en mans de l'agricultura vertical. Des del Trade Center, l'empresa Vertical Farming mira de convertir la ciutat verda en ciutat fèrtil. La companyia pren el nom d'una iniciativa nord-americana que proposa convertir els sostres dels edificis en grans extensions de cultiu hidropònic. Un sistema que permet reduir les despeses energètiques dels edificis en un 50% de manera natural. L'últim invent que ha sortit dels laboratoris de Vertical Farming és la taula Midori, una superfície de cultiu hidropònic que sembla una taula de te japonesa, pensada per formar part de la decoració d'un saló i alhora per abastir l'autoconsum de particulars.

La implantació d'horts escolars i municipals, el reciclatge, la conscienciació ambiental i l'aparició d'iniciatives com les que proposa Vertical Farming fan pensar que un futur millor és possible. Un demà sostenible i respectuós amb el planeta gens deslligat de la tecnologia.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.