Les gestions a l'OMIC relacionades amb qüestions financeres es disparen


  • Comparteix:

Roda de premsa de presentació de les dades de l'OMIC del 2012 / Font: Localpress

Roda de premsa de presentació de les dades de l'OMIC del 2012 / Font: Localpress

Les consultes i reclamacions registrades a l'Oficina Municipal d'Informació al Consumidor (OMIC) relacionades amb els serveis que presten les entitats bancàries s'han disparat a la ciutat durant el 2012. Tot i que la majoria de gestions de l'oficina continuen apuntant a les companyies de telecomunicacions, els casos de les participacions preferents i el deute subordinat s'han traduït amb un increment del 282% de les reclamacions a les entitats bancàries.

Durant el 2012, l'OMIC ha registrat 4.133 atencions, el que suposa un increment del 2% respecte l'any anterior. D'aquestes gestions, 2.175 s'han convertit en consultes i 917 en reclamacions. La resta ha quedat en simple atenció, ja que l'OMIC no ha estat l'ens competent per gestionar la petició. La presentació s'ha fet aquest divendres, coincidint amb el Dia Mundial del Consumidor.

L'alcaldessa, Mercè Conesa, posa de relleu la importància d'aquesta oficina, que ja acumula set anys d'activitat, i la defensa dels drets del consumidor que suposa.

Mercè Conesa

La suspensió de la Llei Hipotecària ha arribat per una reclamació dels drets del consumidor. A dia d'avui aquests són drets fonamentals.


Els subministraments bàsics i els serveis sumen les tres quartes parts de consultes i reclamacions on la telefonia mòbil acumula els percentatges més elevats en les dues categories ja que suma el 29% de les consultes i el 32% de les reclamacions.

La memòria presentada aquest divendres posa al descobert un important increment de gestions relacionades amb el món financer ja sigui en l'àmbit bancari com en el de les assegurances. Les entitats bancàries protagonitzen la crescuda més important amb un 198% més de consultes respecte el 2011 i del 282% en reclamacions. Segons la responsable de l'oficina, Mercè Álvarez, aquest increment està relacionat amb els casos de les participacions preferents i el deute subordinat, unes opcions financeres d'alt risc que van ser contractades per molts usuaris sense disposar de tota la informació necessària.

Álvarez ha explicat que aquest fenomen reflecteix una major atenció als diners i un canvi de mentalitat que fa que els usuaris reclamin més, a causa de la crisi .

Mercè Álvarez

Fruit de la crisi trobem més reclamacions de gent que es dóna de baixa d'assegurances. També més reclamacions de pràctiques bancàries que abans no es reclamaven.


L'informe destaca la caiguda de consultes i reclamacions relacionades amb el turisme. L'indicador anomenat serveis turístics ha rebut un 27% menys de consultes i un 64% menys de reclamacions. De la seva banda, les agències de viatges han protagonitzat un 71% menys de consultes a l'oficina i han rebut la meitat de reclamacions que l'any anterior.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.