La Nit Literària d'Òmnium defensa llengua catalana i la nació


Temes relacionats

La 7a Nit Literària reivindica el compromís que han de tenir els escriptors amb la societat (11/mai/12)

Borja de Riquer reclama una Catalunya 'culturalment independent' ( 6/mai/11)


  • Comparteix:

Un crit unànime a favor de la llengua, la literatura i la cultura catalanes ha protagonitzat la 8a Nit Literària que ha posat de manifest el potencial literari de Sant Cugat. La cita cultural celebrada aquest divendres també ha recordat Espriu en l'any del centenari del seu naixement amb alguns versos i amb algun dels seus pensaments, sobretot en els àmbits de nació i llengua. Unes 170 persones, incloent una trentena d'escriptors locals, han assistit a aquesta trobada de les lletres santcugatenques, que enguany ha comptat amb un espectacle literari a càrrec dels Amics de Pedra i Sang.

L'Any Espriu ha impregnat la 8a Nit Literària que organitza la secció local d'Òmnium Cultural de forma anual i que s'ha celebrat aquest divendres. Un pròleg literari a càrrec de l'editor i amic personal de Salvador Espriu, Ramon Balasch, ha servit per recordar que l'autor ja esmentava la situació de perill de la llengua catalana i que instava a treballar 'sense presses però sense pauses, mirant el demà amb serenitat'.

Ramon Balasch

Això del LAPAO que ara s'ha posat de moda, Salvador Espriu ja feia una broma l'any 80. Es va inventar una manera d'anomenar el català i riure's de la incultura de la gent.


La presidenta d'Òmnium Cultural a la ciutat, Maria Rosa Caballé, ha destacat el potencial dels escriptors locals en una nit dedicada a la literatura catalana, i ha posat de relleu que molts dels llibres redactats a Sant Cugat fan referència al moment que viu el país i que compten amb una vessant reivindicativa.

Maria Rosa Caballé

Cada dia es publiquen més llibres. Hi ha un sector de la novelística però també hi ha un sector de llibres reivindicatiu. Passem per un moment difícil i cal que ens ho expliquin amb claredat.


Alguns escriptors locals han remarcat la importància de trobades com aquesta perquè sense una unió al darrere a favor de la llengua catalana no es pot defensar un idioma. El santcugatenc Jofre Llombart i l'escriptora local Mariona Masferrer han defensat la llengua i literatura catalanes.

Escriptors

De res servirà que defensem la llengua si darrere no hi ha un projecte lingüístic que afecti tots els aspectes. / Em sembla que sense voler juguen a favor nostre.


De la seva banda, l'alcaldessa, Mercè Conesa ha expressat que cada dia hi ha més persones que volen un estat propi, i ha citat Salvador Espriu afirmant que 'cal salvar els mots'.

Mercè Conesa

Espriu estava molt preocupat per la llengua catalana. És un deute que tenim amb el poeta i els que han defensat la llengua. Hem de ser, hem de lluitar i hem de tirar endavant.


La trobada també ha servit per guardonar una desena de socis de l'entitat que es van incorporar entre el 1982 i el 1985 a Òmnium, i ha tingut un record per al traspassat Pere Formiguera. A més, i com a novetat, la nit de la literatura d'enguany ha comptat amb un cabaret literari a càrrec de la formació Pedra i Sang a partir de textos d'Espriu.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.