La Comissió de la Dignitat critica retards en el retorn dels 'papers' de Salamanca


Temes relacionats

El PP es compromet a retornar els 'papers de Salamanca' en sis mesos (27/feb/13)

El retorn dels 'Papers': la Comissió de la Dignitat satisfeta per l'aval del TC ( 1/feb/13)

ERC demana al Congrés el retorn immediat dels 'papers de Salamanca' (25/gen/13)

La Comissió de la Dignitat lamenta el no retorn de tots els papers de Salamanca ( 7/set/12)


  • Comparteix:

El retorn dels 'papers' de Salamanca va amb retard / Font: ACN

El retorn dels 'papers' de Salamanca va amb retard / Font: ACN

La Comissió de la Dignitat denuncia que el govern espanyol ha tornat a incomplir el retorn a Catalunya dels documents requistats durant el final de la Guerra Civil. Hi ha 13 ajuntaments, incloent el de Sant Cugat, que esperen documentació d'aquella època. El consistori espera la restitució de set paquets de documentació pendents de digitalitzar que comprenen ordres ministerials, normativa de l'època i cartes.

La Comissió de la Dignitat ha criticat que encara falten per retornar una tercera part de la documentació que es va requisar al final de la Guerra Civil i que ja han estat digitalitzats. Aquests 'papers' es troben al Centre Documental de la Memòria Històrica. L'entitat recorda que el ministre espanyol de Cultura, José Ignacio Wert, es va comprometre al retorn total en un període de sis mesos i que aquest temps ja ha passat.

El portaveu de la Comissió de la Dignitat, Josep Cruanyes, ha lamentat aquesta demora i ha anunciat que portaran la seva reclamació davant la Unesco mitjançant un informe.

Josep Cruanyes

Denunciem aquest incompliment i anunciem que farem un informe que trametrem a la Unesco en relació amb que l'Estat espanyol incompleix la convenció de l'Haia.


En aquest sentit, l'administració local està a l'espera del retorn de set paquets de documentació que comprenen 99 folis, i que segons fonts municipals encara s'han de digitalitzar. Entre els papers, hi ha un llistat de material mèdic, una ordre del ministeri d'Hisenda i Economia espanyol, normativa diversa d'aquella època, el reglament de l'Institut Català de Defensa Passiva, així com cartes de la junta de Defensa Passiva.

La Comissió de la Dignitat també ha informat que el ministre Wert posa entrebancs al retorn de la documentació en no voler reconèixer als fons importants de la Generalitat, com són els de justícia i tribunals. Cruanyes ha anunciat a Cugat.cat que aquestes mesures són 'tocs d'atenció' i que demanen a la Generalitat que sigui contundent en el retorn d'aquesta documentació.

Actualment, part dels lligalls catalans incautats per les tropes franquistes durant la Guerra Civil romanen a l'Arxiu Nacional de Catalunya (ANC), ubicat a Sant Cugat.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.