Ada Colau: 'A l'Estat espanyol hi falta una societat civil forta'


Temes relacionats

Navarro: 'El dret a decidir és una demanda democràtica que s'ha d'estendre arreu' (23/jul/13)

Riquer: 'No hi ha voluntat política pel retorn dels papers de Salamanca' (22/jul/13)

Cristina Cullell: 'L'accés a la xarxa ha de ser un dret fonamental' (23/jul/13)

Colomina: 'Les institucions europees estan en mans de personatges dèbils' (21/jul/13)

Figueres: 'No es pot tractar la història amb objectivitat però sí amb honestedat' (20/jul/13)


  • Comparteix:

Ada Colau, durant l'entrevista

Ada Colau, durant l'entrevista

La portaveu de la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca, Ada Colau, aposta per un enfortiment de la societat civil i una regeneració de la política institucional com els pilars d'un canvi de sistema democràtic. L'activista ha participat aquest dilluns en el Curs d'Estiu de la Universitat Internacional de la Pau (Unipau), on ha alertat que els ciutadans tenen un poder potencial enorme que es troba atenuat per l'actual sistema polític.



En el marc d'una conferència titulada 'El poder de la societat civil', Colau ha explicat que la democràcia educa la població per conformar-se amb l'actual sistema de participació ciutadana i tenir la sensació que és impossible canviar el model. Un model, considera la portaveu, que és el responsable de la retirada de la ILP sobre l'habitatge impulsada des de la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca. La proposta, que va rebre el suport de gairebé un milió i mig de persones, va ser modificada pel Congrés i va perdre el seu 'esperit inicial'.

De la mateixa manera, l'actual cultura política espanyola, que fomenta poc la participació des de baix, és una de les causes que expliquen per què el president del Tribunal Constitucional (TC) no ha dimitit del seu càrrec, malgrat la seva afiliació al PP. Segons Colau, l'única manera de contrarestar aquest tipus de situacions és un canvi de sistema. Amb aquest objectiu en l'horitzó, la societat civil es perfila com la primera pedra d'aquest canvi total de model democràtic.

Ada Colau

Hem de tenir una societat civil forta. En els últims anys no ha estat així.


Tot i que ha descartat entrar formalment en política, Colau considera és imprescindible actuar des d'aquest àmbit per expulsar les forces polítiques corruptes, les principals responsables de la decadència de l'actual sistema democràtic.

L'activista també s'ha referit als moviments socials del món àrab, un fenomen que no es pot comparar a la societat de l'Estat espanyol perquè es tracta de dos contextos històrics molt diferents.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.