El retaule de Sant Bartomeu torna al Monestir restaurat


  • Comparteix:

Imatge de part del retaule restaurant / Font: CRBMC

Imatge de part del retaule restaurant / Font: CRBMC

El retaule de Sant Bartomeu del Monestir de Sant Cugat torna a lluir al seu emplaçament original després de la tasca de restauració efectuada pel Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya (CRBMC), ubicat a Valldoreix. El retaule, del 1672, és de fusta policromada i daurada, i compta amb una pintura a l'oli sobre tela que representa el martiri del sant.

La qualitat artística de la talla i de la policromia és, segons els experts, excepcional i en consonància amb el poder del Monestir al segle XVII, quan va ser encarregat, probablement, al taller escultòric de Francesc Santacruz i Artigas. La pintura a l'oli, a càrrec de Miquel March, és una peça de grans dimensions i representa el martiri de Sant Bartomeu.

L'interès principal de la seva restauració ha estat l'originalitat amb què ha arribat l'obra als nostres dies, ja que aporta informació molt valuosa de les característiques d'execució de l'època. El bastidor original, els claus que subjecten la tela i la forma en què estan clavats, les costures de la tela i les seves inscripcions s'han respectat el màxim possible, minimitzant-ne la intervenció, però assegurant una bona conservació de cara al futur i millorant la lectura de la peça.

El rector de la parròquia de Sant Pere d'Octavià, mossèn Blai Blanquer, ha destacat la importància de retornar la peça, afectada per tèrmits, al seu espai original per acostar la cultura a la població.

Blai Blanquer

És una peça important del barroc. En un lloc com aquest que és obert està a l'abast de tothom.


El retaule s'ha muntat en el seu emplaçament original, separat uns 40 centímetres de la paret del fons de la capella, fet que permet un major control de l'estat de conservació del retaule. Per ancorar el retaule al mur i aconseguir una millor estabilitat, s'ha creat una estructura addicional feta amb perfils d'alumini anoditzat i accessoris de muntatge.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.