Algunes espècies invasores s'instal·len a Collserola i Sant Cugat


  • Comparteix:

Mosquit tigre / Font: Consorci del Parc Natural de la Serra de Collserola

Mosquit tigre / Font: Consorci del Parc Natural de la Serra de Collserola

El nombre d'espècies animals i vegetals invasores ha augmentat a Sant Cugat i a Collserola en els últims anys. Els nous habitants no només causen problemes a l'ecosistema i a la biodiversitat, sinó que també poden provocar danys en l'economia i la societat. Ho explicava un reportatge de Cugat tv de maig que ara recuperem. Per aquest motiu, la millor opció per solucionar el problema és, segons els experts, prevenir la colonització i els danys d'aquestes espècies.



Des de fa temps, l'home ha transportat espècies de l'estranger a altres localitats, un fenomen que amb la globalització i el canvi climàtic ha augmentat considerablement. Segons la tècnica del Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals (CREAF), Jara Andreu, quan aquestes espècies exòtiques colonitzen el nou medi en poc temps es parla d'espècies invasores. Sovint, assegura, causen danys a l'ecosistema i a la biodiversitat endèmica.

Jara Andreu

Algunes d'aquestes espècies no només arriben al nostre territori, sinó que aconsegueixen establir-s'hi. I algunes d'elles començen un procés d'expansió, de colonització del medi en un període de temps curt gràcies a la seva capacitat reproductiva o de dispersió. Aquestes són les que anomenem espècies invasores.


L'estiu del 2004 el mosquit tigre va observar-se per primera vegada a Sant Cugat i en poc temps va colonitzar gran part de Catalunya. Tot i així, hi ha altres espècies foranes que s'hi han establert. Són conegudes les cotorres argentines, que sovint es poden veure i sentir en parcs i jardins. També són un problema les tortugues aquàtiques que alliberen particulars a llacs com el de la Guinardera.

El cas del rossinyol japonès és especial. Per començar no és ni un rossinyol ni ve del Japó, es troba a les zones forestals del Parc Natural de la Serra de Collserola i, de moment, no s'ha pogut determinar que causi cap dany a l'ecosistema.

D'altra banda, l'origen de plantes invasores al medi és la jardineria. Un exemple és la canya, que pot causar diversos problemes a la biodiversitat i servir de refugi per a les rates. Menys conegut és l'ailant, un arbre que en un principi es va fer servir com a estabilitzador de talussos i que, amb els anys, s'ha dispersat per Collserola gràcies a la seva gran adaptabilitat.

Andreu afirma que la millor manera de controlar el problema de les espècies invasores es prevenir els danys que aquestes puguin causar. Per això, és important que els ciutadans siguin conscients a l'hora de comprar determinades mascotes o plantes.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.