Els treballadors de Santa Rosa protesten pel canvi d'horaris

Exterior de la residència

Societat

Publicat el 14/nov/13 per Marc Sala

Els treballadors de la Residència Santa Rosa denuncien que la direcció del centre ha modificat unilateralment els horaris laborals dels empleats, perjudicant plantilla i usuaris. L'empresa gestora de l'equipament públic, Sanitas, assegura que els canvis es deuen a una decisió de l'Institut Català d'Assistència i Serveis Socials (ICASS) de la Generalitat arran de la renovació de la concessió.

Des de fa unes setmanes, els treballadors de la residència pública han vist variar els torns que des de fa anys estaven en vigor. Fins ara, els cuidadors i el servei de neteja complien una jornada laboral de dotze hores seguides tres o quatre dies a la setmana de manera alternativa. Ara, amb el canvi, han passat a dos torns diürns de set hores i un nocturn de deu hores, fet que ha despertat el malestar entre la plantilla.

Aquest canvi respon, ha explicat Sanitas a Cugat.cat, a les condicions que l'ICASS va incloure en la renovació de la concessió al 2008. L'empresa, que gestiona Santa Rosa des de fa més de 20 anys, ha afirmat que fins ara no havien aplicat aquesta clàusula però que, recentment, l'ICASS ha obligat el seu compliment. Direcció i treballadors han mantingut converses que no han donat cap resultat i finalment ha entrat en vigor el nou sistema de torns.

Els treballadors critiquen aquesta decisió perquè els suposa pèrdua de poder adquisitiu, diuen, ja que es multipliquen els desplaçaments de casa a la feina i, per tant, tindran més despesa. A més, fins ara dinaven al centre durant el torn i ara ja no ho podran fer. Ho ha explicat la presidenta del comitè d'empresa, Raquel Blanco, que també ha assenyalat que ha variat la manera d'abonar els dies festius treballats, cosa que perjudica la butxaca dels empleats.

Raquel Blanco

No ens baixen el sou però sí de manera indirecta. Tindrem més desplaçaments, no menjarem tant sovint a la feina. Tot això influeix.

Your browser doesn’t support HTML5 audio



Per aquests motius, els treballadors han decidit portar la situació als tribunals i, properament, celebraran una assemblea on un dels punts a decidir serà posar en marxa mobilitzacions.