Informe sobre la violència de gènere: la crisi dificulta la seva eradicació


Temes relacionats

Sant Cugat registra 106 casos de violència de gènere al 2011 (28/nov/12)

La violència contra les dones es manté respecte l'any anterior tot i la major sensibilització (18/nov/10)


  • Comparteix:

La crisi econòmica i les situacions de dependència han agreujat els episodis de violència de gènere i compliquen la seva superació, segons el darrer informe de la Violència contra les Dones, presentat aquest dilluns. En l'últim semestre no s'ha viscut una disminució de la problemàtica, amb 53 casos atesos, entre els quals augmenten les víctimes sense treball remunerat i baixen les denúncies interposades.

Aquest onzè informe, el tercer que s'avalua de manera semestral, registra 53 casos de violència de gènere atesos durant els sis primers mesos de l'any. La tendència fa preveure que en acabar el 2013 es mantindran el centenar d'episodis, similar als períodes anteriors: 106 el 2011 i 95 l'any passat.

Davant aquestes xifres, la tinenta d'alcalde de Serveis a la Ciutadania, Susanna Pellicer, ha posat de manifest que la violència de gènere no remet al municipi, però, sobretot, no desapareix entre el jovent.

Susanna Pellicer

Des de fa anys baixa la franja d'edat. Tenim un 25% de víctimes de 21 a 30 anys. El relleu generacional no garanteix la desaparició de la violència de gènere.


De fet, s'ha detectat un augment de dones ateses menors de 25 anys, que passa d'un 10% al primer semestre del 2011 a un 13,2%. Tot i que l'increment, diuen, no és alarmant, sí que és preocupant la detecció de casos de noies menors de 20 anys, ja que demostra que la violència de gènere està present en les generacions més joves.

Segons l'informe semestral, el perfil de dones que pateix violència de gènere és heterogeni, però respon a una dona d'entre 25 i 44 anys (un 47,2%), de nacionalitat espanyola (67,9%), que viu en parella (62,3%) i amb una feina remunerada (50,9%). El perfil mitjà és similar a anys anteriors, però alerta l'increment de víctimes sense treball remunerat -que passa del 31,1% al 49,1% actual- i el descens en les denúncies, que s'interposen en la meitat dels casos atesos, inferior al 60 i 70% aconseguits en anys anteriors. També s'experimenta un creixement de la proporció de violència física.

La sociòloga Blanca Moreno ha exposat que la situació actual ha provocat que molts casos s'hagin enquistat i que les dificultats econòmiques han agreujat alguns d'aquests casos.

Blanca Moreno

Són casos que s'han enquistat i que la crisi socioeconòmica dificulta trencar aquestes situacions. A més de la dificultat econòmica també hi ha la dificultat de trobar feina.


Per Moreno, les línies de treball han d'anar encaminades a potenciar la detecció, trencar els tòpics i incidir en el jovent. A més, la sociòloga ha fet una crida a la ciutadania perquè s'hi impliqui, ja que, ha recordat, darrere aquestes xifres hi ha dones i les seves famílies.

De fet, l'informe també apunta a una millora de la capacitat de detecció en les edats més primerenques i de sensibilització. Tot i així, la tinenta d'alcalde de Serveis a la Ciutadania, Susanna Pellicer, ha dit que cal seguir treballant per millorar la prevenció, la detecció, l'atenció i la recuperació des d'una actuació transversal.

L'informe s'ha presentat aquest dilluns amb motiu del Dia Internacional contra la Violència de Gènere i analitza els casos de dones que han acudit a algun dels serveis de la xarxa de lluita contra el maltractament i la violència de gènere al municipi.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.