El govern espanyol afirma que està fent gestions per alliberar Garcia i Espinosa


Temes relacionats

Sant Cugat demana l'alliberament del fotoperiodista segrestat a Síria (10/des/13)

L'últim senyal de vida del fotoperiodista santcugatenc segrestat és de fa un mes (10/des/13)

Segrestat a Síria el fotògraf Ricardo Garcia (10/des/13)


  • Comparteix:

El ministeri d'Afers Exteriors espanyol assegura que està fent gestions en diferents àmbits per saber quina és la situació del fotoperiodista santcugatenc Ricardo Garcia i del periodista d''El Mundo' Javier Espinosa, segrestats a Síria des del 16 de setembre. L'alcaldessa, el Consell de l'Audiovisual i el Col·legi de Periodistes han demanat l'alliberament immediat de Garcia i la resta d'informadors retinguts al país.



El fotoperiodista 'freelance' santcugatenc Ricardo Garcia i el periodista d''El Mundo' Javier Espinosa van ser segrestats a la regió de Raqqa, a prop de Turquia, quan volien deixar Síria després de cobrir informativament durant dues setmanes el conflicte. Els segrestadors serien membres de l'Estat Islàmic de l'Iraq i Síria (ISIS), un grup vinculat a Al-Qaeda.

Garcia ha treballat com a reporter fotogràfic per a diferents mitjans d'arreu del món cobrint conflictes armats sempre com a 'freelance'. El santcugatenc ha fet fotografies també per a organitzacions com Nacions Unides, Metges Sense Fronteres i Human Rights Watch.

En una entrevista a Cugat.cat, el portaveu de les famílies dels segrestats, Gervasio Sánchez, ha explicat perquè després de tres mesos s'han decidit a fer públic el segrest dels dos informadors.

Gervasio Sánchez

Al principi semblava que havíem de ser prudents fent silenci informatiu, però tres mesos després, hem vist que necessitàvem fer-ho públic.


Sánchez ha reprovat que es cometin accions d'aquest tipus que, a més, demostren que la cobertura informativa a Síria és impossible.

Gervasio Sánchez

Estem parlant de segrestos i morts que és el pitjor que pot passar en zona de conflicte. Distorsiona en si mateixa la lluita dels grups rebels a Síria.


El ministre espanyol d'Afers Exteriors, José Manuel García-Margallo, ha afirmat que ha fet contactes per conèixer la situació dels segrestats i que mantindrà una 'discreció absoluta' amb tot el relacionat amb el tema. També ha dit que fins ara no ha informat de l'assumpte per desig de la família.

Amb la família de Ricardo Garcia també s'ha posat en contacte l'Ajuntament. L'alcaldessa, Mercè Conesa, ha exigit l'alliberament immediat del santcugatenc i la resta d'informadors retinguts al país.

Mercè Conesa

Com a santcugatenc, la ciutat es mostra al seu costat i fa un reconeixement a la seva tasca. En cap cas podem acceptar aquest tipus de situacions.


Hi ha hagut més peticions d'alliberament. El Consell de l'Audiovisual de Catalunya (CAC) ha afirmat que la llibertat d'expressió és 'indispensable' per garantir el dret de la informació i el Col·legi de Periodistes ha recordat que quan els informadors són silenciats 'no són les úniques víctimes' perquè es vulnera el dret de la informació.

De la seva banda, el director del diari 'El Mundo', Pedro J. Ramírez, assegura que no hi ha proves recents que Garcia i Espinosa estiguin vius i que els últims senyals de vida dels segrestats són de fa un mes. Segons Ramírez, tots els intents per contactar amb els segrestadors han fallat i tampoc no han fet arribar cap demanda als familiars o a l'Estat espanyol.

L'Associació de la Premsa de Madrid s'ha sumat a la petició d'alliberament dels tres periodistes espanyols segrestats a Síria i se solidaritza amb els seus companys.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.